UTRECHT – Vrijdagavond liet de gemeente in de speeltuin de besmette deeltjes verwijderen die loskwamen na de schoonmaak van het dak. De gezondheidsrisico’s zijn volgens de GGD minimaal geweest, doordat de asbestdeeltjes zich direct hadden vastgehecht aan de grond en het mos. Omwonenden zijn vrijdagavond door de gemeente geïnformeerd.

Het besmette gedeelte van het tuintje lag niet in het speelgebied van de kinderen en ook de aangrenzende tuinen van omwonenden zijn niet besmet geraakt. De speeltuin is echter nog wel gedeeltelijk afgesloten. “Het dak van het schuurtje moet gesaneerd en vrijgegeven worden. De verwachting is dat dit vrijdag af is”, vertelt Alexander den Kommer, beheerder van de speeltuin.  De beheerder heeft een buurtbewoner gesproken die de situatie wat vervelend vond, maar verder heeft Alexander nog geen reacties gekregen van omwonenden. “Het is nog even afwachten, de gemeente komt snel met meer precieze informatie”, alsdus Den Kommer.

Het dak van het schuurtje was die zaterdag schoongemaakt, zo constateerde een medewerker van de gemeente. Het vermoeden bestond dat deze asbesthoudend kon zijn. De gemeente heeft direct een onderzoek laten uitvoeren. Het schuurtje in de speeltuin dateert al van voor 1994, wat het vermoeden opwekte, dat deze asbesthoudend was. Het schuurtje en de tuin zijn na de melding direct afgezet. Vrijdagmiddag werd het vermoeden bevestigd en bleek dat het dak asbesthoudend.