UTRECHT – Geroezemoes, oosterse geuren uit de keuken, maar dan wordt het stil. De rustgevende stem van Jurgen Unom JG galmt door de ruimte. Met de vegetarische maaltijd nog in de maag zweeft iedereen ver weg met hun gedachtes en verwondert zich over zijn bijzondere outfit. 

Duurzaam, cultureel en interessant. Dat klinkt misschien wat saai en verantwoord, maar dat was het zeker niet afgelopen woensdag bij eetcafé Broei. Het was de 27e editie van ‘Gesproken Woord’: heerlijk vegetarisch eten, jonge mensen, hippe groentes, mooie muziek en poëtische teksten.

Met name wat jongere mensen tussen de twintig en dertig zijn te vinden in Broei. Roman Helinksi leest voor uit zijn boek. Hij neemt ons mee naar de wafelfabriek in Limburg, waar hij zelf ooit gewerkt heeft. Hij vertelt over testosteron mannen die hun verrotte kiezen eruit trekken, ietwat raar en uiterst gedetailleerd omschreven, maar het publiek geeft geen kick.

Het blijft toch de verkiezingsavond, en daarom krijgt de avond een politiek tintje. LOLA: ‘Het volgende liedje is voor Geert Wilders en het heet het ‘Stop’!’. Wilders bleek een populaire inspiratiebron te zijn; ook Benjamin Fro volgt later met zijn monoloog genaamd ‘Minder Geert’: ‘Ik wil een land zien dat niet discrimineert, kleur bekent en verschillen accepteert’.

Toch zijn er momenten dat iedereen vergeet dat precies op dat moment al hun stemmen worden geteld en de toekomst van Nederland daarvan hangt. Het licht gaat uit en de zingende meisjes van LOLA nemen ons mee in de nacht. Zachtjes op een robotachtige manier zingen zij keer op keer ‘Wij hebben geen tijd voor oppervlakkigheid’, misschien een protestsong voor hun generatie.

Benjamin Fro zegt vol overtuiging ‘Ik ben een echte feminist!’ en begint vervolgens zijn liedje over mannelijkheid. Heupwiegend op de beat zingt hij ‘I’m a real man’ en laat hij het hele publiek glimlachen. Als laatst vraagt de host wat zijn favoriete groente is, een traditie bij Broei, en hij antwoordt: ‘Uien zijn echt underrated!’.

Deze editie was muzikaler dan normaal ‘gesproken’. Het concept blijkt in de smaak te vallen bij de Utrechters. 19 April is de volgende editie.

Kijk voor meer informatie op www.broei-utrecht.com