Carmen Heijligers (21) werkt al twee jaar in het communicatieteam van Green Office HU. Het hoofddoel van deze organisatie is het verankeren van duurzaamheid in het onderwijs van de Hogeschool Utrecht. Zij hopen zowel de studenten als de werknemers van de HU te informeren, inspireren en te activeren. Het bedrijf zet allerlei middelen in om haar doelen te bereiken, onder andere door handtekeningenacties, warmetruiendagen en ‘Greencafés’ te organiseren. Carmen vertelt hoe het bedrijf die doelen probeert te bereiken en wat haar ervaringen zijn geweest binnen dit bedrijf.

Carmen is eerstejaars student Creative Business aan de HU, hiervoor heeft zij twee jaar Journalistiek gestudeerd aan deze school. Ze werkt sinds maart 2016 bij Green Office HU.

Het lijkt me best lastig om in zo’n grote school echt een verschil te maken op het gebied van duurzaamheid. Lukt dat een beetje?
“Ja, het kan best lastig zijn, ook na twee jaar. Het gaat echt in kleine stapjes, dus soms is de verandering moeilijk te zien. Toen we net begonnen was het al vet als er een paar mensen naar je evenement kwamen. Maar nu ben je twee jaar verder en komen er soms vijf mensen opdagen, dan baal je wel. Daarom is het belangrijk om de kleine succesjes te blijven zien. Het is dan ook heel fijn dat je in duo’s werkt, als je er even doorheen zit, dan helpt je teamgenoot je er wel weer bovenop.”

Geld speelt niet echt een rol.

Jullie werken dus in teams, is iedereen vrijwilliger?
“We zitten met zes man in het Greenteam. We zijn opgesplitst in ‘deelteams’ van twee man. Ik werk samen met Suuz Duijves in Team Communicatie en Zichtbaarheid. Ons ‘Greenteam’ wordt geleid door een Green Officer, Saskia Hanssen. Daarnaast zijn er nog acht vrijwilligers.  Als teamlid word je betaald, want je werkt met een vast aantal uren per week. Maar eigenlijk is iedereen van ons team bij Green Office HU komen werken, omdat ze het bedrijf gewoon vet vonden en hun bijdrage wilde leveren aan het bedrijf. Ze kwamen er later ook pas achter dat ze er betaald voor kregen. Geld speelt niet echt een rol.”

Jullie organiseren dus onder andere evenementen om duurzaamheid te verankeren in het onderwijs. Kun je wat voorbeelden noemen?
“We organiseren elke maand die ‘Greencafés.’ Dat is een maandelijks evenement waar we steeds een ander duurzaam thema aan koppelen. We nodigen altijd twee sprekers uit die wat over het onderwerp komen vertellen. De ene spreker is bijvoorbeeld een lector van de HU en de ander is iemand die een vet bedrijf heeft. Soms wordt er een film gekeken, maar we hebben er ook wel eens een kookles of een kledingruil aan gekoppeld. Wij proberen theorie en praktijk te combineren en mensen niet alleen te informeren, maar ook te inspireren en te activeren. Achteraf is dan een borrel, zodat mensen nog kunnen napraten over het onderwerp van de avond. We kijken ook waar de interesse van mensen ligt. Burn-outs en stress is bijvoorbeeld een thema dat interessant is om te behandelen, zeker nu met de tentamenperiode.”

Wat doen jullie naast de Greencafés om meer duurzaamheid in de school te krijgen?
“Dit doen we op allerlei manieren. Veel opleidingen zijn vaak opzoek naar opdrachtgevers. Wij vervullen die rol dan en bedenken een opdracht voor hun studenten. Zo koppelen we duurzaamheid aan onderwijs en onderzoek van de HU. Team duurzaam vergadert ook met de school over bijvoorbeeld aanbestedingen. Wanneer er een nieuwe cateraar moet worden aangenomen, probeert ons bedrijf ook een vinger in de pap te hebben. Zo wordt de catering van Padualaan 97 vanaf februari volledig vegetarisch.”

We hebben wel verschillende afvalbakken, maar dat afval wordt gewoon weer bij elkaar gegooid.Waar lopen jullie tegenaan?
“Het is soms best wel lastig om duurzaamheid erin te krijgen op deze school, je kan mensen moeilijk dingen gaan verplichten als school. Je kan mensen wel onderwijzen en triggeren, maar uiteindelijk is het aan hun om stappen te zetten en verandering te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar het scheiden van afval op de HU. We hebben verschillende afvalbakken, maar het wordt nog niet goed gescheiden, dus wordt al dat afval gewoon weer bij elkaar gegooid. Die afvalbakken zijn tot nu toe alleen voor het psychische effect; mensen bewust maken.”

Hoe worden jullie evenementen eigenlijk gefinancierd? Hebben jullie een budget?
“Ja, dat budget krijgen we vanuit de hogeschool. Dat betekent niet dat we daardoor geen onafhankelijke mening meer hebben. We mogen wel ergens tegenaan schoppen als we bijvoorbeeld vinden dat het tijd is voor verandering op de hogeschool.”

Komen er binnenkort nog grote projecten aan?
“Ja, 8 februari organiseren we ‘warmetruiendag.’ De HU gaat dan een aantal graden omlaag. Het is alleen nog niet duidelijk hoeveel graden. Wij zetten in op drie graden, de HU zelf zet in op een graad.”

Maar daarin zie je dus wel dat de HU ook wat te zeggen heeft, omdat zij jullie financiert. Denk je dat jullie nog kans maken met die drie graden of hebben zij het laatste woord?
“Het verschilt heel erg op een aantal punten. Bij sommige onderwerpen hebben wij echt wel een vinger in de pap. Maar bij zo’n warmetruiendag gaat het vaak wel een beetje bureaucratisch. Zo’n discussie gaat via allemaal verschillende mensen en dan moet je weer de een mailen en dan de ander. Dan is er weer een ander team duurzaam die zich er ook mee bezighoudt en uiteindelijk horen wij achteraf dat het aantal graden opeens als besloten is. Dan denk ik echt; godver.”

Ik at eerst vlees en na een paar maanden ben ik volledig veganistisch gaan eten.

Wat is voor jou een groot voordeel geweest door bij Green Office HU te gaan werken?
“Ik kwam er al snel achter dat wij mensen een grote footprint achterlaten met alle dingen die wij doen. Ik heb geleerd hoe ik deze kan verkleinen. Ik at eerst vlees en na een paar maanden ben ik volledig veganistisch gaan eten. Ik dacht eerst dat duurzaamheid alleen ging over afval scheiden en CO2-uitstoot, maar het is zoveel meer dan dat. Het draait ook om het verduurzamen van je eigen leven. Het verminderen van stress of het voorkomen van burn-outs is ook een vorm van duurzaamheid. Daarnaast is Green Office HU een soort grote speeltuin waar je veel kan leren en op je bek mag gaan. Ik vind het heel mooi dat daar de ruimte voor is.”