Uit de laatste opiniepeilingen van Maurice de Hond komt GroenLinks als grootste partij naar voren in Utrecht. Maar wordt op de hielen gevolgd door D66, die één zetel achter staat. Maurice de Hond voerde de peilingen uit in vier grote steden Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht op verzoek van GroenLinks. De peilingen geven de voorspelling aan voor de opkomende gemeenteraadsverkiezingen.

De Hond vroeg 700 Utrechters waar hun keuze lag voor de gemeenteraadsverkiezing van 2018. 21 procent van de ondervraagde gaf aan op Groen Links te stemmen, wat goed zou zijn voor tien zetels van de 45 in de gemeenteraad. D66 kreeg negentien procent en op de derde plek komt de VVD met vijftien procent. In de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 kwamen de D66 en GroenLinks ook als grootste uit de bus. Als de peilingen kloppen zou D66 wel drie zetels verliezen en GroenLinks er één bij krijgen. Andere partijen die zetels zouden verliezen zijn PvdA (één zetel eraf) SP (één zetel eraf) en Stadsbelang Utrecht (één zetel eraf). In de andere drie steden deed de GroenLinks het ook goed. In Rotterdam gingen ze met drie zetels omhoog. En in Amsterdam en Nijmegen waren ze ook de grootste partij, met negen zetels in beide steden.

GroenLinks, die Maurice de Hond betaalde om de peilingen uit te voeren reageert erg blij op het nieuws. ‘De verkiezingen beloven erg spannend te worden! In de eerste peiling is Groenlinks in Utrecht de grootste partij!’ schrijven ze op Twitter. Heleen de Boer geeft aan dat de strijd nog niet gewonnen is ‘Wij rekenen ons zeker nog niet rijk. Maar dit is wel een motivatie voor alle vrijwilligers om met nog meer energie en overtuigingskracht aan de slag te gaan.’ Raadslid Steven de Vries reageert ook op de uitslag. ‘We gaan nog keihard campagne voeren tot de verkiezingen op 21 maart, maar dit is fantastisch nieuws.’

Nieuwkomer PVV krijgt in de peilingen vijf procent van de stemmen. De partij die in december bekend maakte voor de eerste keer mee te doen heeft al voor enige ophef gezorgd. De uitspraak van lijsttrekker Henk van Deún over de Ulu-moskee viel niet goed bij de meeste andere partijen. De Utrechtse VVD en CDA kondigde eerder deze week aan niet te gaan samenwerken met de partij. En ook GroenLinks lijsttrekker Heleen de Boer kondigde op twitter aan niet te willen samenwerken met de PVV omdat deze tegen het doel van haar partij in gaat. Mocht GroenLinks dus inderdaad de meeste stemmen krijgen in maart dan zou dit minder goed nieuws zijn voor de partij van Geert Wilders.

In de Facebookgroep UTRECHT! zijn inwoners van Utrecht, ook alvast hun eigen peiling begonnen. Hier zijn ondertussen 250 stemmen uitgebracht. Ook in deze publieks-poll staat voor nu GroenLinks bovenaan. Gevolgd door de vele mensen die nog niet weten op wat ze willen stemmen en hierna de PVV. Erik (achternaam bekend bij redactie) lid van de groep geeft aan in ieder geval niet op de partij te stemmen. ‘Voor mij is GroenLinks te idealistisch.’ Saskia (volledige naam ook bekend bij de redactie) vertelt dat ze niet verbaast is met de uitslag van de peilingen. ‘Ik geloof niet zo in peilingen, maar als je naar de uitslag in 2010 en 2014 kijkt dan ondersteunt het dit wel. GroenLinks krijgt nou eenmaal veel stemmen in Utrecht.’

Om te weten of GroenLinks echt de grootste partij in Utrecht wordt moet er nog even afgewacht worden. Pas op 21 maart mogen Nederlanders naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.