Een buitenmarkt waar je zoveel kunt eten en shoppen als je wilt. Samen met workshops en veel handmade unieke producten is dat het recept voor een drukbezochte Shop in the park. Op 1e Pinksterdag was Shop in the park in Utrecht te bezoeken.

In een walhalla van kraampjes en spelende kinderen proberen bezoekers zich een weg te banen door de mensenmassa’s die allemaal geboeid naar de unieke producten kijken. Naast de creatieve, praktische en unieke kraampjes staan er ook een hoop eetkraampjes zoals een poffertjes kraam, zelfgemaakt ijs en een kleine patisserie.
Na een week lang bewolkt en regenachtig weer, lijkt het wel of de zon express voor deze dag is gaan schijnen. Aan de omgeknoopte jassen en verhitte gezichten is te zien dat veel mensen dit warme weer niet hadden verwacht. De rij bij het zelfgemaakte ijskraampje is hierdoor ook enorm. De sfeer is goed, want als je zowel kind als ouder ziet lachen weet je dat het écht gezellig is. Een meisje van een jaar of vijf staat samen met haar moeder bij een knutseltafel te kijken. Met een afwachtende houding staat het meisje te kijken naar de mevrouw die het knutselen aan de tafel begeleid. Deze mevrouw vraagt glimlachend of het meisje aan wilt sluiten, waarop vervolgens de vraag komt wat haar lievelingskleur is. Het meisje zegt zonder een tel na te denken: “ roze !”, waarop de vrouw lacht en zegt” hoe kon het ook anders”. Het meisje krijgt daarna roze diamandjes aangereikt waarmee ze gelijk aan de slag gaat.

Het lijkt wel of de hele buurt aanwezig is aangezien er vele luidruchtige gesprekken plaatsvinden bij de kraampjes. Meerdere kraampjes geven goed aan dat alle producten fairtrade zijn. Zo te zien zijn de kraamhouders hier erg trots op en wordt dit bijna bij elke kraam tegen iedereen vertelt. Wanneer een bezoekster bij een sieraden kraampje zichtbaar staat te twijfelen bij het uitgekozen setje oorbellen, steken de kraamhoudsters en mede-bezoekers haar een hart onder de riem: “ het staat je écht super goed” en “ het past mooi bij je jurk”. Je ziet de vrouw zichtbaar overtuigd raken en besluit om de oorbellen te kopen. Tevreden en met een brede oprechte glimlach geeft de kraamhoudster het setje oorbellen aan de bezoekster.
De kraampjes liggen overvol met producten die zich allemaal van elkaar onderscheiden. Toch blijkt dat dit nog lang niet alles is als een marktkraamhouder tegen een andere marktkraamhouder zegt dat ze helaas vanwege te weinig plek die “leuke koffertjes” niet kan neerzetten. Lang baalt ze er niet van, want binnen enkele minuten staan er weer veel nieuwsgierige mensen rond haar kraam.
Door de geur van verschillend eten , de druk opgestelde marktkraampjes en de vele mensen die enthousiast rondlopen is dit de ideale familie dag tijdens Pinksteren en was Shop in the park een groot succes!