De brand bij de New York Pizza in de Nobelstraat van afgelopen week heeft veel indruk achter gelaten. Ook voor de ondernemers in de Nobelstraat. Door de brand was een groot deel van de drukke straat afgesloten. Voor sommige ondernemers was dit geen probleem. Doordat het maandagochtend was gingen sommige winkels pas later open. Helaas is niet iedereen er met de schrik vanaf gekomen.

De ijswinkel Luciano zit in de Nobelstraat. Erg dichtbij het pand van New York Pizza zitten zij niet. Luciano was wel het startpunt van de afzetting van de Nobelstraat. Eigenaar Lucas Shia kon pas om 14.00 het pand in en pas om 15.00 open. Normaal gesproken gaat Luciano om 12.00 open. Dit heeft wel invloed gehad op de inkomsten van de zaak. Zij zijn namelijk wel afhankelijk van de openingstijden van de winkel. Wel is er begrip voor de situatie.  Kilroy daarentegen hebben hier minder van gemerkt. “Wij als bedrijf hebben geen hinder ondervonden door de brand,” vertelt Lennert Stuijfzand, teamleider Kilroy. Zij zitten net iets dichterbij de New York Pizza dan Luciano en dus midden in de afzetting.

Foto: Bram van Riet

Het bedrijf dat het dichts bij de brand zit is Meneer Smakers. Hun pand zit tegenover de New York Pizza. Het glas op de grond laat zien dat er wel wat schade is aan het pand. “Twee gebroken ruiten en wat lichte schade, dat is er aan de hand met het pand,” vertelt Bram van Riet, manager van Meneer Smakers. Netta Verweij was al op tijd bij het pand aangekomen. De uitslaande vlammen aan de onderkant van het pand hebben we indruk achtergelaten bij haar. Bram van Riet vertelt dat ze erg aangeslagen was door dit aanzicht. Doordat het maandag was, zijn zij gewoon regulier opengegaan. Wel is er nog gekeken of ze überhaupt wel opengingen. Dat had te maken met de schade.

Waar alle bedrijven het wel over eens zijn is dat de situatie erg is. “Wat een verschrikkelijke brand en nare situatie voor de bewoners en andere gedupeerden,” zegt Stuijfzand van Kilroy. Lucas Shia van Luciano had het erg te doen met de eigenaar en de bewoners. Daarnaast spreekt hij ook uit over de hulpverleners. “De hulpdiensten hebben goed en snel gehandeld in mijn ogen, respect daarvoor!”