UTRECHT- Nog honderd dagen en dan gaat het EK-vrouwenvoetbal in Utrecht van start. Gister werd dit voorafgaand aan de oefeninterland tegen Frankrijk dan ook flink gevierd op het Herculesplein bij de Galgenwaard. Er waren voor kinderen allerlei leuke activiteiten te doen, en het hele spektakel werd dan ook drukbezocht.

Om kwart over vijf stromen de eerste mensen al binnen op het Herculesplein voor de Galgenwaard, hier zullen de Nederlandse leeuwinnen ook een oefeninterland spelen tegen Frankrijk. Op het plein staan allerlei kraampjes met eten, ook zijn er veel plekken waar activiteiten voor kinderen gedaan kunnen worden. Er staat bijvoorbeeld een kraam met friet, die tijdens het hele event druk bezocht wordt. Ook staat er een kraam waar merchandise en kaartjes voor de wedstrijden te koop zijn.

Voor de kinderen was er genoeg te doen alle kinderen kregen een activiteitenkaart, waar je de activiteiten mee langs kon gaan. Als de kaart vol was werd er een leuk prijsje uitgereikt.

Om halfzes is het dan eindelijk zo ver het funpark en het event wordt officieel geopend. Het event werd gepresenteerd door Roxanne (Rocky) Hehakija, ook wel de Nederlandse koningin van het straatvoetbal genoemd. Het plein begint langzamerhand steeds meer oranje te kleuren. Om zes uur is het tijd voor de WEURO-ambassadeurs om het podium te betreden. Rocky roept ze een voor een het podium op, de eerste en de bekendste ambassadeur die spreekt over zijn ambassadeurschap is oud-international Pierre van Hooijdonk: “Ik vond dat wij als mannen wel wat meer voor het vrouwenvoetbal mochten doen. Persoonlijk vind ik het zeker een mooie uitdaging om met mijn ambassadeurschap het vrouwenvoetbal, zeker tijdens het EK maar ook daarbuiten te steunen.” De kans van de leeuwinnen vindt hij moeilijk in te schatten. “Ik was bij de loting, Nederland zit in een hele lastige poule. Ik heb de dames laatst in Portugal aan het werk gezien, en op basis daarvan heb ik wel vertrouwen gekregen. Ik denk dat als ze zo spelen ze echt kunnen verassen.”

Na de toespraak van Van Hooijdonk geeft Rocky het sein aan Cherise Schelts – speelster van Telstar, jong oranje en de hoofdambassadrice van WEURO 2017 –  om te starten met de warming up, ze doet verschillende oefeningen zodat alle kinderen warm worden.

De volgende ambassadrice die het podium op komt is Helene Hendriks, presentatrice en verslaggeefster bij foxsports. “Ik doe eigenlijk altijd mannen voetbal, maar het werd tijd dat er is wat meer met vrouwenvoetbal werd gedaan. Dus ik dacht ja dat kan ik niet weigeren.”

Er zijn nog meer ambassadrices allemaal (oud) speelsters, waaronder Jade Adan keepster bij FC Twente. “Het is heel belangrijk om vrouwenvoetbal te promoten, ik ben ook blij dat ik mijn geboortestad Breda kan vertegenwoordigen” zegt ze. De andere ambassadrices zijn Kirsten van de Ven, ex-international en vertegenwoordigt Tilburg en Maud Roetgering speelster van FC Twente zij vertegenwoordigt Enschede.

Na het officiële moment met de ambassadeurs was het tijd voor foto’s en handtekeningen. Iedereen kon met alle ambassadeurs en ambassadrices op de foto gaan. Veel kinderen stormden snel naar het podium om een glimp op te vangen van een van hun helden.

Uit alle speelsteden kwam een bus met kinderen die de stad vertegenwoordigden tijdens het aftelmoment. De speelsteden van het EK zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en natuurlijk Utrecht.

Om halfacht was het event ten einde, het was tijd om de leeuwinnen aan te moedigen tijdens hun oefenwedstrijd tegen Frankrijk. En zeker een bijzondere wedstrijd nog nooit waren er namelijk zo veel kaarten verkocht voor een oefeninterland van de oranje dames, er waren om precies te zijn 10383 supporters bij de wedstrijd aanwezig. Nederland speelde de eerste helft matig, Frankrijk kwam snel op 0-1 door een eigen doelpunt van oranje. Na de rust vertoonde oranje duidelijk beter spel, maar desondanks verloor het met 1-2. In de laatste minuten had oranje nog wat kansen om gelijkspel af te dwingen maar die wisten ze niet te benutten.