Over precies een week is het zo ver: de tweede editie van de Utrechtse Canal Pride. Net zoals vorig jaar, vaart dit jaar weer het Apostolisch Genootschap mee op een eigen boot. Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij het Apostolisch Gemeenschap, schrijft hier een open brief over. Hij verwijst hierin onder andere naar de Nashville-verklaring.

Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!

Zaterdag 1 juni varen we mee met de Utrechtse Canal Pride: leden van het religieus-humanistische Apostolisch Genootschap. Na onze eerste deelname, vorig jaar, sprak uit de reacties van onze achterban, jong én oud, een hartverwarmende mengeling van trots en verbondenheid. “Volgend jaar weer!” spraken we af.

Na alle (terechte) ophef over de Nashville-verklaring is het weer hoog tijd voor een feestelijke kijk op de combinatie geloof en lesbisch-homo-bi-trans-seksualiteit. Een geloof dat staat voor gelijkwaardigheid en dat je goed bent zoals je bent. Dat de liefde viert, zonder mensen uit te sluiten. Dat lijkt een simpele benadering, maar het leven is al uitdagend genoeg.

Immers, je hebt niet in alles een keuze. Zo is je seksualiteit het surprisepakket dat Moeder Natuur bij je geboorte voor je klaarlegt. Net zoals de vorm van je neus en je lengte. En als de hormonen zich puberteitsvrolijk melden bij je eerste verliefdheid is dat best ingewikkeld. Want je bent puber, dús onzeker over jezelf en dan is ‘anders’ zijn wel het laatste wat je wilt.

Als je in je omgeving, zoals in je kerk, gewoon geaccepteerd wordt zoals je bent scheelt dat enorm. Dat leek de laatste dertig jaar ook steeds meer het geval. Tot de Nashville-verklaring afwijzend oordeelde over liefde, die ook mijn liefde is. Terug bij af of toch niet?

Gelukkig laat een groot deel van de Nederlanders de ondertekenaars weten hoe weinig contact ze met de werkelijkheid hebben. Een hele opluchting. Canal Prides niet langer nodig, zou je misschien zeggen. Maar iedere dag worden er nieuwe lhbt-kinderen geboren. De geluksvogels in gezinnen waar die seksualiteit geen issue is. En sommigen in gezinnen waar alles wordt gedaan om het kind daar verre van te houden. Voor hun varen we mee.

Om te laten zien dat het anders kan, dat geloof en gay prima samengaan. Omdat liefde, alle liefde, onmisbaar is in het leven. En Canal Prides pas overbodig zijn, als iedereen gelooft in gelijkwaardigheid. Want als liefde en geloof elkaar voor de voeten lopen struikelt het geluk. Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is.

Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap

 

Wilt u de Utrechtse Canal Pride bijwonen? Op 1 juni 2019 kleurt vanaf 14:00 de Oudegracht in alle kleuren van de regenboog.