Het Berbers (Amazigh) Nieuwjaar, Yennayer 2969, wordt 12 januari voor het eerst in Tivoli Vredenburg gevierd. Marokkaanse Nederlanders, zeker in Utrecht, hebben veelal hun roots in het Rifgebergte en behoren tot de Berbergemeenschap. De avond zal in het teken staan van de rijke Berbercultuur, met onder andere muziek en poëzie.

12 januari is volgens de Berberkalender het begin van het jaar Yennayer 2969. Yennayer betekent letterlijk ‘eerste maand’ en is het moment dat Amazigh Nieuwjaar wordt gevierd. In Algerije is 12 januari hierdoor een officiële vrije dag, maar in Marokko en door Nederlanders met een Berberse achtergrond wordt het vaak op 13 januari gevierd.

Yennayer is het begin van het agrarische jaar, dat sinds de oudheid door de Berbers in Noord-Afrika wordt gevierd. Het komt overeen met de eerste dag van het jaar volgens de Juliaanse kalender. Dat zou 14 januari moeten zijn, gelijktijdig met Orthodox Nieuwjaar, maar veel Berbers in Marokko en Libië zijn van mening dat de dertiende de juiste datum is. De Algerijnse president, Abdelaziz Bouteflika, heeft eind 2017 besloten om ‘Yennayer’ te erkennen als een officiële feestdag die elk jaar op 12 januari wordt gevierd. Berbers in Algerije vieren Yennayer dus niet op de dertiende.

Het evenement vindt plaats in de Hertz-zaal. Er zijn enkel zitplaatsen beschikbaar en er is vrije plaatskeuze. De deuren openen om 18.30 en het event gaat om 19.00 van start. Reguliere tickets zijn online verkrijgbaar voor 15 euro per stuk. Aan de deur kun je ook nog tickets kopen. Deze kosten €20 euro per stuk. Er worden meerdere optredens gegeven, onder andere door Milouda El Hoceimia, Twattoun en ISRI.

Milouda El Hoceimia is een van de grootste sterren van Noord-Marokko. Haar opzwepende muziek vindt zijn oorsprong in de traditie van de Izran, de mondelinge overdracht van liederen, gedichten en verhalen uit de Rif. Tijdens de nieuwjaarsviering treedt ze op met Tarwa n Cheihk Mohand, een groep van vier musici. De musici staan bekend om hun meeslepende, ritmische muziek en gevoel voor humor. Ze bespelen traditionele instrumenten, zoals de ghaïta (dubbelrietige klarinet) en bendir (percussie-instrument).

Twattoun is een protestband die in de jaren zeventig werd opgericht door een aantal activisten uit de Noord-Marokkaanse havenstad Al-Hoceima. De naam van de band betekent letterlijk ‘vergeten zijn’. Belangrijke thema’s in hun muziek zijn sociale onrechtvaardigheid, mensenrechten en onderdrukking.

ISRI is een frisse, multiculturele fusionband. De zeven bandleden hebben hun wortels in verschillende landen: Marokko, Servië, Japan, Iran en Ivoorkust. Dit is terug te horen in de muziek. De muziek is een mix van Balkan, Noord-Afrikaans, Reggae en Latin.

Tivoli Vredenburg hoopt dat het evenement vanaf nu jaarlijks terugkeert.