Na maandenlang bezig te zijn geweest met het renoveren van de treinwagon op het Westplein, kun je vanaf 16 maart tijdens de opening binnenlopen en rondkijken. De oude treinwagon is compleet omgebouwd tot een ontmoetingsplek waar je kunt vergaderen, gewoon iets kunt komen drinken en waar je evenementen in kunt geven. Op 20 maart is in de treinwagon een stembureau voor de Provinciale Statenverkiezingen ingericht. Tinka van der Kooij, voorzitter, vertelt meer over de opening van treinwagon.

Waarom is de treinwagon op het Westplein geplaatst?
,,De wagon is afkomstig van Erik Schmets uit Austerlitz. Hij moest deze vorig jaar verwijderen uit zijn tuin. Op het Westplein, tussen Centraal Station en Lomok, staat hij nu. Er woonden oorspronkelijk veel spoorwegarbeiders in het gebied, daarom leek het ons mooi om een oude treinwagon te gebruiken. Het belangrijkste doel is dat deze treinwagon gebruikt wordt als ontmoetingsplek.”

Wat is de reden dat de opening langer op zich heeft laten wachten?
,,Je denkt na de plaatsing van de treinwagon gelijk aan de slag te kunnen, maar er moest nog best wel veel gebeuren. Vanaf 19 november werd de treinwagon geplaatst en direct vanaf het begin zijn wij heel druk bezig geweest. Zelf zijn wij vooral veel gaan klussen. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk originele materialen en muren te laten staan, om zo materialen te kunnen hergebruiken. Alleen de kachel en de oude keuken is eruit gehaald. Na het leeghalen van de treinwagon, zijn wij binnenin gaan schilderen en hebben we een toilet ruimte gemaakt, dit dankzij veel hulp van familie en vakmannen. Tegelijkertijd hebben de vakmannen de treinwagon aangesloten op het riool, wat werd gefaciliteerd door de gemeente. Ook zijn we aangesloten op elektriciteit en water. Er zijn dus veel vakmannen geweest die het hele plein hebben open gegraven met een graafmachine om er buizen doorheen te leggen. Uiteindelijk hebben wij, in overleg met de gemeente, er voor gekozen om de opening op 16 maart te houden. Wethouder Everhardt komt de treinwagon openen.”

Tegen welke onverwachte zaken zijn jullie aangelopen?
,,De aansluiting van de voorzieningen was wel lastig en dat kwam vooral omdat de vakmannen dit soort voorzieningen vaak niet in treinen aansluiten. In de treinwagon zat al een elektrosysteem, maar dat was erg oud en sloot niet aan op het nieuwe. Dus hebben wij er wel elektriciens bij moeten halen. Verder was het vervelend dat het dak lekte op een bepaalde plek wat we ook weer moesten maken. Het was allemaal erg veel werk, maar dat hadden we van te voren al wel bedacht.”

De treinwagon van binnen.

Hoe is dit project gefinancierd? 
,,We werken samen met de gemeente, omdat de gemeente aangaf dat zij op deze plek initiatieven wilde gaan ondersteunen. In overleg met hun hebben we een projectplan opgesteld en een aanvraag gedaan voor het initiatievenfonds. Dat is een fonds dat voor alle bewoners van Utrecht beschikbaar is om initiatieven te ondersteunen. De gemeente heeft onze subsidieaanvraag goedgekeurd en op die manier hebben wij de treinwagon weten te financieren. Vanuit onszelf zitten er wel honderden uren vrijwillig werk in. Dit is erg veel waard, want als wij onszelf hiervoor hadden willen betalen, was dit project nooit gelukt.”

Wat is het duurzame aspect van dit initiatief?
,,Ten eerste is dit een hergebruikte treinwagon uit de jaren 60. Super tof dat we deze door hem te hergebruiken en opnieuw in te richten, kunnen gebruiken als ontmoetingsplek. Meestal worden oude treinwagons van de NS gesloopt, die worden voor de grondstoffen uit elkaar gehaald. Daarnaast hebben we geprobeerd om wat er binnen al stond ook te hergebruiken. Wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk industriële dingen van de trein te laten zitten. En we kiezen zoveel mogelijk duurzame oplossingen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk duurzame beslissingen te maken. Wij hebben namelijk een infrarood verwarming. Dankzij deze manier van verwarmen wordt niet de lucht, maar de massa verwarmd. Het is volledig elektrisch en dat maakt deze treinwagon duurzaam. En tot slot hebben wij alles wat we wilde kopen, gekocht bij een kringloopwinkel.”

Is er veel animo rondom de treinwagon?
,,Wij krijgen al best veel aanvragen via de mail en via onze sociale media. Heel veel mensen zijn erg benieuwd naar wat er allemaal precies gaat gebeuren. Ook zijn we een aantal weken geleden gestart met het verspreiden van flyers in de buurt om mensen uit te nodigen voor de opening. Het wordt door de media heel goed opgepakt. Er zijn ook veel mensen die willen samenwerken, om het initiatief weer verder uit te breiden en dat vinden we erg leuk. Fijn is dat wij op een a-locatie zitten, naast het Centraal Station. Locaties om te kunnen vergaderen en te werken zijn de laatste tijd moeilijk te vinden. Dit is weer een gloednieuwe plek waar mensen terecht kunnen. Ook zoeken we een goede balans, waarin wij initiatieven willen ondersteunen die geen budget hebben.”

Wil jij ook naar de opening van de treinwagon? Op de site http://perronwest.nl/ is hierover meer informatie te vinden.

Vragen over dit interview? Mail dan naar utrechtoostsvj@gmail.com