Het beste idee om de eenzaamheid van ouderen te bestrijden

Het is een bijzondere dag in het ‘Bartholomeus Gasthuis’. Het verzorgingstehuis is vandaag de locatie van de uitreiking van de ‘Richard Hoogland Prijs’. Degene met het beste idee om de eenzaamheid van ouderen in Utrecht te bestrijden, wint. De deelnemers zijn gespannen. Wie o wie gaat er vandoor met de prijs?

Bij binnenkomst wordt iedereen hartelijk ontvangen door de organisatie van het Richard Hoogland Fonds. Onder het genot van een kopje koffie of thee bereiden alle deelnemers nog snel hun presentatie voor.

Loek Zanders, wedstrijdcoördinator van de prijs, opent de uitreiking met wat informatie. Eenzaamheid onder ouderen neemt toe. Het Richard Hoogland Fonds zet zich in voor ouderen, maar kan genoeg ideeën en initiatieven gebruiken om Utrechtse ouderen uit hun isolement te halen. Met de Richard Hoogland Prijs daagt het fonds iedereen uit om met voorstellen te komen om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. 39 mensen hebben een idee ingediend. De vijf beste ideeën zijn vandaag bij elkaar om te strijden voor de felbegeerde prijs. Het Richard Hoogland Fonds stelt 25 duizend euro beschikbaar aan de winnaar.

De vijf overgebleven deelnemers hebben vandaag allen vijf minuten om hun idee te presenteren aan de jury. Deze bestaat uit vijf mensen van het bestuur van het fonds. De jury krijgt vervolgens nog drie minuten om vragen te stellen over de ideeën.

Floris van der Breggen mag het spits afbijten. Hij noemt zijn idee ‘SyncVR’. ‘’Met Virtual Reality brillen wil ik ouderen belevenissen van vroeger laten herbeleven’’, vertelt Floris enthousiast. Als hij na vijf minuten midden in zijn verhaal wordt afgekapt, baalt hij toch een beetje: ‘’Ze hadden mij van te voren niet verteld dat ik na vijf minuten echt al moest stoppen met mijn presentatie. Daar had de organisatie wel wat duidelijker over mogen zijn.’’

De jury vraagt zich wel af, of de VR brillen niet gevaarlijk zijn voor ouderen: ‘’Als een oudere bijvoorbeeld bij het zwembad is, wil hij zo een duik nemen. De oudere ligt dan ineens plat op de grond.’’ Het publiek reageert met gelach, maar Floris had hier al over nagedacht: ‘’De ouderen krijgen de VR bril alleen op als ze zitten. De beelden zijn zo gemaakt dat je niet voor- of achteruit kunt, maar alleen naar links of rechts. Mensen worden dus niet uitgenodigd om op te staan.

Als de eerste deelnemer zijn idee heeft gepresenteerd lijkt de spanning er een beetje vanaf te zijn. Midas Ratsma vertelt over zijn project ‘Wijze Woorden’. Hiermee wil hij spreekbeurt wedstrijden gaan organiseren. Basisschoolleerlingen worden dan gekoppeld aan een oudere. Midas is ervan overtuigd dat dit de eenzaamheid onder ouderen gaat verminderen: ‘’Ouderen bouwen een groter sociaal netwerk op. Ze komen in contact met de nieuwe generatie en met andere ouderen.’’

Wilbert van de Kamp is de derde deelnemer en begint zijn presentatie met een verhaal over zijn eigen oma. ‘’Mijn oma is 82 jaar oud en ik had altijd weinig gespreksstof met haar. Twee jaar geleden besloot ik om haar regelmatig een kaartje te sturen en haar vervolgens te bellen. Zo hadden we gelijk iets om over te praten. De band met mijn oma is hierdoor veel beter geworden. Om het sturen van een kaartje naar je opa of oma nog makkelijker te maken, heb ik een app bedacht: ‘Omapost’. In de app kun je makkelijk een eigen gemaakte foto toevoegen en een berichtje schrijven. Je vult een adres in en het kaartje wordt naar je opa of oma verstuurd. De drempel wordt zo een stuk lager om een kaartje te versturen en ouderen worden hier echt heel blij van.’’

Als laatst zijn Margarita van der Wijn en Gerdi Keeler aan de beurt. Margarita heeft een computer ontworpen met maar één knop, de ‘KOMP’. Hier zien ouderen foto’s en berichtjes van hun familie. Gerdi heeft juist niet voor technologie gekozen om de eenzaamheid van ouderen te bestrijden. Ze heeft een bordspel ontworpen genaamd ‘Sharing Stories’. Ouderen worden met dit spel aangemoedigd om over de positieve dingen in hun leven te vertellen.

Als iedereen zijn of haar presentatie heeft gehouden neemt Loek Zanders het woord weer over. Zanders vraagt of de aanwezige wethouder, Maarten van Ooijen, misschien nog iets aan de jury wil meegeven. Van Ooijen laat zijn voorkeur echter in geen enkel woord blijken: ‘’Ik denk dat de jury oud en wijs genoeg is om een goede winnaar te kiezen. Ik heb wel echt genoten van alle diversiteit in de pitches. Ze waren allemaal erg goed uitgewerkt dus ik denk dat jullie allemaal terechte winnaars zouden zijn.’’

Terwijl de jury in overleg gaat, heeft de rest tijd om wat te drinken en even na te praten over alle presentaties. De deelnemers zijn erg complimenteus naar elkaar. Margarita en Wilbert noemen elkaars ideeën écht heel goed.

Om de tijd voor de uitreiking van de prijs nog wat op te vullen, houdt wethouder Maarten van Ooijen nog een praatje: ‘’Ik merk nu pas dat ik alleen ben uitgenodigd om het tijdvak tussen de presentaties en de prijsuitreiking te vullen.’’ Hiermee heeft hij gelijk de lachers op zijn hand. Het wachten wordt zo een stuk draaglijker voor de deelnemers.

De jury heeft uiteindelijk niet lang nodig om een winnaar uit te kiezen. Wim Verkerk, voorzitter van het Richard Hoogland Fonds, begint met een goede mededeling voor alle deelnemers. ‘’We zien brood in al jullie ideeën, ook in degene die niet gewonnen hebben. We willen daarom met alle deelnemers in gesprek gaan om hun ideeën uit te gaan werken en alsnog te realiseren.’’

Verkerk sluit zijn verhaal af met: ‘’Ondanks alle goede ideeën, moet er toch een winnaar worden gekozen. We hebben echter twee ideeën gekozen als winnaar. Zij krijgen allebei een gedeelte van de 25 duizend euro.’’ Maarten Van Ooijen neemt uiteindelijk de taak op zich om de envelop te openen, met daarop de winnaars. Dit zijn ‘Sharing Stories’ van Gerdi Keeler en ‘Omapost’ van Wilbert van de Kamp. Beiden krijgen een grote cheque in hun handen en mogen poseren voor de vele camera’s.

Gerdi’s geluk kan niet meer op. Ze omhelst gelijk haar compagnon Willem Brouwer, waarmee ze haar spel ontworpen heeft. Ook Wilbert is reuze enthousiast en wordt aan alle kanten gefeliciteerd.

De winnaars kunnen hun succes vieren tijdens de georganiseerde borrel. Het Richard Hoogland Fonds heeft gezorgd voor hapjes en drankjes. De verliezers hoeven niet te treuren. De organisatie gaat tijdens de borrel gelijk het gesprek met hen aan, om ook hun ideeën toch nog te realiseren. Zo komt er voor iedereen een succesvol einde aan een samenkomst waarbij iedereen één doel voor ogen heeft: de eenzaamheid van ouderen verminderen.

Wilbert van de Kamp ontvangt de gewonnen cheque van Maarten van Ooijen en Wim Verkerk.

Foto: Foto: Alissa Verwoerd

Gerdi Keeler krijgt te horen waarom ze heeft gewonnen.

Foto: Foto: Alissa Verwoerd

Alle deelnemers hebben een bos bloemen ontvangen van de jury.

Foto: Foto: Alissa Verwoerd

Na afloop is er tijd om na te praten tijdens de borrel.

Foto: Foto: Alissa Verwoerd