Vandaag heeft Arjan Visscher zijn ‘hangmatvlot” te water gelaten. Dit is een nieuw concept waarbij je op een vlotje, met hangmatten erop, afval uit de grachten van Utrecht kan vissen.
Dit was niet het eerste concept dat initiatiefnemer Arjan Visscher verzonnen heeft. Eerder bedacht hij om relax plekken in de stad te maken waarbij je in hangmatten, die vastgebonden zaten aan bomen, lekker kon relaxen. De gemeente keurde dit idee echter af vanwege de schade die de hangmatten konden aanbrengen bij de bomen.

 

Hoe bent u op het idee van het hangmatvlot gekomen? 

“Zoals je vast wel ergens eerder hebt gelezen had ik het idee om hangmatten op te hangen door de stad zodat men lekker kon relaxen. Dit keurde de gemeente helaas niet goed en ik wilde alsnog iets voor de stad en voor de mensen hier doen. Dus ik bedacht het concept van de hangmatvlotten waarbij je vaart over de grachten van Utrecht, afval uit het water haalt en ook nog is gewoon lekker aan het relaxen bent.”

 

U vertelt net dat het ook de bedoeling is dat je tijdens het varen over de grachten met het hangmatvlot ook afval meepikt. Hoe gaat in zijn werking?

“Als je zo’n hangmatvlot huurt dan krijg je van die afval grijpers mee waarmee je afval uit het water kan vissen. Het is een simpele oplossing maar als er veel mensen zijn die het doen kan het al gauw een verschil maken. Wel moet ik erbij zeggen dat je niet constant afval uit het water loopt te vissen maar als je iets langs ziet drijven kan je het gewoon uit het water halen.”

 

De gemeente keurde uw vorige ideeën af, maar hoe kijken ze tegen dit idee aan?

“Dat weet ik eerlijk gezegd niet want ik hoef hier geen vergunning voor aan te vragen want het zijn subs (vlotjes) en daar mag je gewoon het water mee op. En ik doe gewoon wat goeds. Ik maak de grachten schoon en ik hang dit keer niks aan bomen dus eigenlijk zou de gemeente er niks fout in zien.”

 

Hoe ziet u dit concept in de toekomst? Is er ruimte voor eventuele uitbreiding?

“Weet je wat het is met dit ding: het is eigenlijk geboren uit een grap. Het hele hangmat gebeuren is een grote grap. Maar uit grappen komen de beste ideeën voort. Dus wie weet wordt het een groots succes. We hebben in ieder geval al een sponsor en dat is Peasy, een bedrijf dat speciale chips maakt, die helpen ons financieel bij de ontwikkeling van het concept.”

 

Wij spraken ook de medeoprichter van Peasy, de sponsor, die het hangmatvlot medemogelijk gemaakt heeft.

 

Roy Schelkers (35) co-founder Peasy:

Hoe bent u op het idee gekomen op Arjan Vischer zijn hangmatvlot te sponoren?

“Wij zijn nu bezig met een nieuw chips merk en dat willen we introduceren op de markt en Arjan die had al een vrij groot publiek vanwege zijn eerste idee waarbij hij hangmatten aan bomen door de stad wilden bevestigen. Dit is helaas niet gelukt maar toen zagen wij zijn nieuwe concept over het hangmatvlot en dachten gewoon dit moeten wij ondersteunen. Hij is een Utrechter en wij zijn een Utrechts bedrijf en je moet elkaar binnen een stad gewoon een beetje steunen.”

 

Jantines Winkels, gemeenteraadslid CDA in Utrecht:

Hoe kijkt de gemeente tegen dit initiatief van Arjan Visscher aan?

“Wij hebben al eerder dankzij het initiatief van Arjan hier vragen over kunnen stellen en er is zelfs een motie over ingediend die wij ook hebben gesteund. Maar we zien de het College van B&W zeer terughoudend is richting initiatieven die de stad eigenlijk alleen maar beter en leuker maken.”

 

Met deze terughoudende houding van de gemeente, denkt u dat er dan een kans is dat het initiatief van Arjan volgend jaar nog staat?

“Ik kan helaas niet in de toekomst kijken maar ik hoop natuurlijk van wel. Het College veranderd soms van mening als ze het effect van sommige ideeën inzien. Dus ik hoop dat Arjan ze nog kan overtuigen.”