Het Berbers (Amazigh) Nieuwjaar, Yennayer 2969, wordt voor het eerst in Tivoli Vredenburg gevierd. Marokkaanse Nederlanders, zeker in Utrecht, hebben veelal hun roots in het Rifgebergte en behoren tot de Berbergemeenschap. De avond staat in het teken van de rijke Berbercultuur, met onder andere muziek en poëzie.

Het is druk in Tivoli. Voor de roltrap naar boven staat een lange rij. In de rij staan mensen van alle leeftijden. Groepen meisjes van rond de zestien jaar, groepen volwassen mannen en families. Amazigh Nieuwjaar is een feest voor jong en oud.

De vier musici van Tarwa n Cheihk Mohand lopen voor het begin van het evenement al door het gebouw om mensen enthousiast te maken. Dit doen ze door muziek te maken. In de Hertzzaal is het al aardig vol. Mensen wachten vol spanning tot het evenement van start gaat.

Om 19.15 uur is het zover. De presentatrice betreedt het podium. Ze wordt warm onthaald en heet iedereen welkom. Dit doet ze in het Nederlands en in het Marokkaans. Ze vertelt kort iets over de historie van Amazigh: ‘’Amazigh is begonnen in Utrecht. Waar het begonnen is, gaan we verder.’’ De presentatrice vertelt dat het evenement een initiatief is van een aantal Amazighvrienden, die samen met Tivoli besloten dit evenement te organiseren.

De mannen van Tarwa n Cheihk Mohand betreden het podium in traditionele Marokkaanse kleding en ieder met een bendir (percussie-instrument) in hun hand. De groep vertelt een kort verhaaltje in het Marokkaans, waardoor het publiek lacht en enthousiast applaudiseert. De vier mannen trappen hun muzikale optreden af met een opzwepend nummer. Aan de mannen is te zien dat ze genieten: ze stralen, lachen, zingen en dansen erop los.

Een aantal fotografen lopen door de zaal om de mooiste kiekjes te maken. Een van de bezoekers zet zijn telefoon op een statief en is live op Facebook. Mensen die de livebeelden aan het bekijken zijn, geven veel duimpjes omhoog. Een van de mannen van Tarwa n Cheihk Mohand doet een paar keer de handstand op het podium. Een aantal bezoekers slaan letterlijk en figuurlijk achterover. Het publiek is door het dolle heen.

Rond 19.45 uur wordt zangeres Milouda El Hoceimia, een van de grootste sterren van Noord-Marokko, op het podium geroepen. Ze treedt samen met Tarwa n Cheihk Mohand op. Milouda begint op de maat van de muziek te klappen en krijgt meteen het hele publiek mee.

Na het optreden van Milouda El Hoceimia en de groep mannen, betreden dichter Mimoun Essahraoui en zijn vrouw het podium. Mimoun schrijft in zijn Noord-Marokkaanse moedertaal Tarifit en in het Nederlands. Twee jaar na zijn debuut ‘Glimlach van een Traan’ komt hij met een nieuwe tweetalige bundel: ‘Ik drink je stilte in.’ Hij leest in het Tarifit voor uit zijn tweede bundel. Vervolgens leest zijn vrouw hetzelfde voor, maar dan in het Nederlands: ‘’Denk aan mij. Rechts, links, vooruit. Jou achterna. Zonder jou te bereiken.’’ Er wordt ook verteld dat de bundel aan het einde van de avond in de foyer te koop is.

De hele avond staat in het teken van muziek, poëzie en saamhorigheid. Dat is aan alles en iedereen te merken. Zingende en dansende bezoekers. Geen schaamte, alleen maar gezelligheid.