Nadat in 2013 de gemeente besloot het oude prostitutie gebied aan het zandpad in Overvecht te sluiten is de gemeente druk bezig geweest met het zoeken naar een geschikte locatie voor een nieuwe werkplek voor sekswerkers. Sinds de sluiting van de prostitutie boten aan het zandpad in 2013 is er veel te doen geweest rondom de vergunningen voor sekswerkers in de regio Utrecht. Nu de gemeente ook besloten heeft dat de tippelzone aan de Europalaan voor 2021 gesloten moet worden, dreigt prostitutie in zijn geheel uit Utrecht te verdwijnen.

Nieuwe locatie
In 2013 besloot de gemeenteraad na een onderzoeksrapport van de politie de seksboten aan het zandboten te sluiten voor de exploitanten van sekswerkers. De belangrijkste reden van dit besluit was het vermoeden van mensenhandel. In de nieuwe APV, die in december 2013 van kracht ging, werd opgenomen dat er nieuwe regels moesten komen voor de aanvraag van vergunningen voor raamprostitutie

In het bestemmingsplan van 2014 stond dat er een nieuwe locatie moest komen met werkruimte voor ca. 160 sekswerkers, vlakbij de oude locatie van het zandpad. Vervolgens werden de gebruikelijke procedures ingezet, waarbij omwonende werden geïnformeerd en er verschillende informatieavonden werden gehouden. Hieruit bleek al snel dat de omwonende niet zaten te wachten op de plannen voor een nieuwe prostitutiezone.

 

Groen licht
Eind 2014 heeft de gemeente al een eerste aanbesteding uitgegeven, en in 2016 maakt de gemeente maakt bekend dat er een bedrijf gevonden is dat het nieuwe zandpad gaat bouwen en verhuren aan exploitanten genaamd: Beja Accommodaties. Daarnaast heeft De Raad van State in 2016 de bezwaren van omwonenden omtrent het bestemmingsplan, afgewezen. Dit betekent dat de gemeente Utrecht groen licht had om de bouw van het nieuwe zandpad te realiseren.

 

Strafbare feiten

Begin 2017 heeft het college van B en W, na onderzoek naar Beja Accommodaties, alsnog besloten niet de bouw en het verhuren van de werkruimtes door dit bedrijf te laten uitvoeren. Uit het onderzoek bleek dat de kans dat er strafbare feiten gepleegd zullen worden te groot is, met Beja Accommodaties. De gemeente is vervolgens in overleg gegaan met de stichting Non Nobis, die tweede waren geworden in de aanbesteding. Non Nobis laat weten niet meer geïnteresseerd te zijn in de aanbesteding omdat ze te veel verschillen van mening met de gemeente, over de manier waarop een schone en transparante werkomgeving voor de sekswerkers gerealiseerd kan worden.

In de jaren hierna volgt het ene na het andere overleg met mogelijke partijen voor de bouw van het nieuwe zandpad, maar telkens zijn er andere redenen om niet door te gaan met deze aanbestedingen.

 

Nieuw voorstel gemeente
De gemeente bezint zich een tijdje en gaat met verschillende. Partijen aan tafel om alsnog een goed voorstel te kunnen doen voor een nieuwe prostitutie zone bij he zandpad. Het plan wordt kleiner, er komt meer toezicht en ook wordt er alles aangedaan om de overlast voor omwonende te beperken. De politie en het OM hebben al laten weten niks te zien in de vernieuwde plannen van de gemeente omdat de gemeente afwijkt van eerder gemaakte afspraken die cruciaal zijn om de criminaliteit weg te kunnen houden uit het nieuwe prostitutie gebied.

Komende week wordt er in de gemeenteraad gedebatteerd over het vervlog van de plannen voor een nieuwe prostitutie zone. Duidelijk is dat er een nieuwe plek moet komen, alleen de vorm waarin dit moet plaatsvinden is nog onduidelijk