Een variatie aan nummers, veel instrumenten en een man die het hele publiek weet mee te slepen met zijn stem. De show van Matt Simons op maandag 22 oktober in Tivoli Vredenburg is een show die velen niet hadden willen missen.

Bij binnenkomst in de hal is het eerste wat opvalt de drukke trap waar al circa honderd mensen, voornamelijk jonge meisjes, zitten te wachten totdat zij een mooie plek vooraan in de zaal bij Matt Simons kunnen bemachtigen.

Simons is een Amerikaanse zanger die in Nederland bekend is geworden met het nummer ‘’With You’’ uit 2012 en nu hit na hit scoort. Er hangt een wat onrustige sfeer, waarbij het publiek niet kan wachten tot de deuren openen. Annika (16) staat helemaal bovenaan de trap: ‘’Ik wacht al twee uur tot de deuren openen. Ik ben een erg groot fan van Matt Simons.’’ Het gesprek wordt onderbroken wanneer er om stipt 19.00 uur wordt omgeroepen dat iedereen zich ‘rustig’ naar binnen mag verplaatsen. Annika heeft ineens geen aandacht meer voor haar omgeving en kan zich niet snel genoeg paraat maken voor haar entree naar de zaal. Bovenaan de trap is het hectisch. Mensen proberen zo snel mogelijk de zaal in te komen, maar verder is er een tamelijk rustige entree.

In de zaal klinkt rustige jazzmuziek en is roze verlichting met krullende patronen op de grond te zien. Meerdere meisjes zitten vooraan op de grond zodat zij hun plekje niet kunnen kwijtraken. Achter hen is een groot zwart-wit ‘Matt Simons’ logo te zien. Rond 19.30 uur komen er steeds meer mensen binnen en begint de zaal vol te lopen met ongeveer tweeduizend mensen. Het valt op dat zeker een derde van de mensen met hun telefoon bezig is. Er worden foto’s gemaakt, de laatste berichten worden gecheckt of mensen zijn simpelweg hun tijd aan het doden. Op het balkon vertellen Denise (17) en Nina (17) dat zij geen supergrote fans van Matt Simons zijn, maar dat zij wel geïnteresseerd zijn in zijn muziek. Zij weten niet goed wat ze moeten verwachten, maar denken wel dat hij een goede show neer zal zetten.

Foto: India Beks

Het publiek druppelt binnen

Foto: India Beks

Twintig minuten te laat begint het voorprogramma. Het concert is intiem en de meisjes vooraan kunnen de artiesten bijna aanraken. Nathan Angelo staat als eerste voorprogramma en warmt het publiek op. Het wordt rumoeriger in de zaal en mensen proberen zich onopgemerkt naar voren te manoeuvreren. Nadat Nathan vijf relatief onbekende nummers heeft gespeeld verlaat hij het podium. De grote zaallichten gaan weer aan. Na wederom twintig minuten wachten, komt de Schotse gitarist Daniel Docherty op het podium. Docherty gebruikt zijn stem en gitaar op een wonderbaarlijke manier, waardoor hij het publiek goed weet mee te slepen. Na het vertrek van Docherty wordt het publiek ongeduldig. Zij vragen zich af hoe lang het nog gaat duren tot Matt Simons het podium gaat betreden.

Inmiddels anderhalf uur later betreedt Matt Simons met felrode schoenen het podium. ‘’Hallo allemaal’’zegt hij aarzelend met een Amerikaans accent. Zijn band bestaat uit een drummer, een bassist, een gitarist en een pianist. Zelf zit hij voornamelijk achter de piano. Hij begint met een variatie aan populaire nummers. Zo speelt hij ‘Made It Out alright, Lose Control en To The Water.’ De lichten worden feller, de hitte in de zaal neemt toe en het publiek zingt steeds enthousiaster mee. Naast de bekende hits speelt Simons ook veel nieuwe nummers die nog niet zijn uitgekomen. Dit zijn voornamelijk ballads, waarbij een blauwe spot op alleen Simons en zijn piano wordt gericht. Als zijn populairste nummer, ‘Catch & Release’, wordt gespeeld nodigt hij een trompettist, een saxofonist en een trombonist uit om mee te spelen. Deze muzikanten worden later tijdens het concert nog een aantal keer opgeroepen om mee te spelen. Tijdens het nummer ‘With You’ worden zowel violisten als cellisten uitgenodigd om het nummer te versterken. Dit maakt het nummer spectaculair.

Matt Simons met de cellist en de violisten op de achtergrond

Foto: India Beks

Het concert zit goed in elkaar en het publiek zwijmelt mee met de gevoelige, zuivere stem van Simons. Het publiek gaat volledig uit zijn dak als Simons vertelt dat hij afgelopen maand is getrouwd met zijn vrouw Cassandra en vraagt of zij een lied mee wil zingen. Ze komt op het podium en zingt romantisch met hem mee. Hij raakt tijdens het hele concert geen valse noot.

Simons zegt dat hij zijn laatste nummer gaat zingen, maar komt na vijf minuten van uitbundig gejuich en applaus weer terug op het podium. Hij nodigt Nathan Angelo en Daniel Docherty en Cassandra uit om zijn grootste hit van het moment (We Can Do Better) samen mee te zingen. De rookmachines blazen en de lichten gaan fel heen en weer. Simons gaat bij dit nummer voor het eerst van zijn stoel af om zelf mee te swingen. Na afloop van het laatste nummer bedankt hij zijn band en roept hij luid en duidelijk ‘dankjewel’, met zijn Amerikaanse accent. De meiden vooraan het podium gaan uit hun dak.

Na afloop van het concert zijn Ria (48) en dochter Lotte (17) enthousiast: ‘’Het was een wens van ons om naar dit concert te gaan en Simons heeft naar al onze verwachtingen voldaan. Hij is vocaal erg sterk.’’ Meerdere mensen zijn erg enthousiast over hoe Simons live zong. Het gesprek wordt onderbroken doordat er een horde aan mensen aankomt, die zo snel mogelijk naar de garderobe gaan om hun jassen en tassen te halen. Na enige hectiek gaan de meeste mensen snel naar huis. ‘’Na enigszins lang gewacht te hebben tot Matt Simons er eindelijk was, ga ik toch met een erg goed gevoel naar huis. Hij was mij het wachten waard’’, zegt Rosie (57).