UTRECHT – Het Bevrijdingsfestival Utrecht staat op 5 mei op het programma. De komst van hiphopgroep SMIB zorgt dit jaar echter voor scepsis bij enkele raadsleden. De organisatie van het festival liet eerder weten een debat te willen organiseren, maar dat heeft tot dusver nog niet plaatsgevonden.

‘’We zijn intern aan het kijken naar de mogelijkheden, dus ik heb nog geen concrete antwoorden’’, zegt Tineke Teerink van het Bevrijdingsfestival. ‘’Ik verwacht wel dat we nog voor of op het Bevrijdingsfestival zelf het gesprek aan zullen gaan met de partijen, maar ik kan geen definitieve uitspraken doen.’’ De suggestie voor een debat werd geopperd door festivaldirecteur Marja Kerstholt in een reactie aan RTV Utrecht.

De discussie ontstond nadat enkele raadsleden lieten weten twijfels te hebben bij de komst van de Amsterdamse hiphopgroep SMIB. De hiphopformatie uit de Bijlmer werd voornamelijk door het gebruik van het woord bitch als ongeschikt gezien voor het Bevrijdingsfestival. Onder andere VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen en CU-lid Maarten van Ooijen uitten hun twijfels. Alhoewel het woord bitch binnen de hiphopcultuur geen seksistische lading heeft is er vaker ophef om de komst van rappers naar dit evenement.

Afgelopen jaar was het COC sterk tegen het optreden van rapper Steen wegens zijn teksten, maar hij trad toch op in Utrecht. Dit jaar is Broederliefde ontheven uit de rol van Ambassadeur van de Vrijheid wegens het verschijnen van een filmpje waarin een groepslid antisemitische leuzen uit. De Jeugd Van Tegenwoordig is als hiphopgroep wel Ambassadeur van de Vrijheid bij deze editie.

De discussie rondom SMIB lijkt afgenomen te zijn, ook omdat de organisatie contact heeft gehad met de sceptische raadsleden. ‘’De raadsleden zijn, evenals alle anderen, ook welkom op het Bevrijdingsfestival zelf om daar met ons het gesprek aan te gaan’’, laat Teerink weten.

Inmiddels zijn de voorbereidingen van het festival nog in volle gang. ‘’De hele productie draait volop, en we zijn druk bezig om het terrein gereed te maken’’, aldus Teerink.  ‘’De flyers en het blokkenschema worden gemaakt en we zetten de puntjes op de I voor deze editie.’’ De 25ste editie die over twee weken zal plaatsvinden heeft onder andere Blaudzun en Kenny  B op het programma.