Het bestaan van vijf jaar TivoliVredenburg en veertig jaar Grote Zaal wordt van 24 tot en met 27 januari gevierd. Het concert ‘$hirak in concert’, op vrijdag 25 januari, is onderdeel van dit dubbele jubileum.

Muziekproducer Jack $hirak – Julien Willemsen (25) – heeft in oktober de ‘MTV EMA Best Dutch Act 2018’ en in november de ‘MTV EMA Best Worldwide Act 2018’ gewonnen. Sinds het album ‘New Wave’ (2015) en de bijbehorende hit ‘Drank & Drugs’, wordt $hirak ook wel de koning van de beatmakers en producers in Nederland genoemd.

Veel groepen jongeren lopen al door de hallen van Tivoli. De gemiddelde leeftijd van de jongeren is vijftien á zestien jaar. Jassen worden opgehangen bij de garderobe. Een meisje vraagt aan de garderobemedewerker: ‘’Hoe duur is het om drie jassen op te hangen?’’ De jongen antwoordt vrolijk: ‘’Nul euro!’’ en hij glimlacht. Om 19.30 uur gaan de deuren van de Rondazaal open. Het is meteen volle bak.

Om 20.40 uur worden de lichten gedimd. Luid gejuich volgt. Witte shirts, sokken en veters lichten op. Een bezoekster roept enthousiast: ‘’Wow, kijk mijn sokken! Glow in the dark!’’ $hirak opent de avond achter de piano. Vervolgens gaat hij achter de DJ booth staan en kan de muzikale avond echt beginnen.

Meerdere artiesten van de Nederlandse hiphopscene zijn vanavond aanwezig. Met Broederliefde scoorde $hirak een monsterhit met ‘Jungle’. Happy kid Jacin Trill is ook van de partij. Meesterplusser Mula B kwam dit jaar met zijn langverwachte album. Bokoesam heeft net zijn album ‘Nachtvlinder’ uitgebracht. Idaly scoorde afgelopen zomer een hit met ‘Wine Slow’. Famke Louise staat ook op het podium. Mr. Polska bracht onlangs zijn nieuwe album ‘De Sloper uit’. Kid de Blits en Young Ellens laten ook hun gezicht zien. Mafe scoorde hits met producties van $hirak. Rapper Adje is al jarenlang geliefd in clubs. Al deze artiesten treden vanavond op.

Voornamelijk bij Mula B en Jacin Trill zijn er veel moshpits (in een cirkel tegen elkaar aan beuken). Op sommige momenten hangt er een grimmige, vijandige sfeer in de zaal. Achter in de zaal wordt een jongen aangevlogen door een aantal andere jongens. Hierdoor loopt hij een bloedneus en schrammen in zijn gezicht op. Op dit moment is er geen bewaking te bekennen. Fien (18): ‘’Waar is de bewaking? Die jongen bloedt als een rund!’’

Bokoesam kondigt tijdens zijn optreden een exclusief nummer aan: ‘’We gaan nu een exclusief nummer doen, dat wist ik zelf niet eens. Het heet ‘Punani.’’ Veel bezoekers grijpen naar hun telefoon en leggen dit moment vast op beeld.

Later op de avond wordt een verrassing voor $hirak aangekondigd. Rapper Boef verschijnt op een groot scherm en spreekt $hirak toe. Heel even wordt de verwachting geschept dat Boef ook optreedt, maar dit blijkt niet zo te zijn. ‘’Ik wilde even kijken of jullie nog scherp zijn’’, grapt MC Laurent. Er is vanavond ook een mystery guest aanwezig: niemand minder dan Ali B. Hij opent zijn optreden met het nummer ‘Meli Meli’. Het publiek juicht, zingt en danst.

Na afloop van $hirak in concert is het mogelijk om met het ticket van dit evenement gratis naar Vunzige Deuntjes te gaan, dat om 23.30 uur in de Ronda-zaal van start gaat. De meeste bezoekers verlaten Tivoli echter, omdat Vunzige Deuntjes 18+ is.