UTRECHT – ‘’Dit gaat een hele heftige avond worden’’, zegt Ruben Morshuis, voorzitter van stembureau 184 op het stadskantoor van Utrecht, voorafgaand aan de telling van de stemmen. Er zijn bij dit stembureau veel mensen komen stemmen. Het aantal ligt op 2087. De tellers staat een lange avond te wachten.

Nederland is gisteren naar de stembus gegaan om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Ook de Utrechters zijn massaal naar de stembus gegaan. Maar hoe verloopt het tellen van de stemmen?

’Ik ga hier niet aan beginnen hoor, ik ben weg’’, grapt een van de tellers. Als de stembussen gesloten zijn, kan de telling beginnen. De tellers lijken op voorhand al wat vermoeid. De dag begon vroeg voor de mensen van het stembureau, namelijk al om 6:45. Ze proberen elkaar wakker te houden door wat grappen te maken.

Als eerst worden alle stempassen en kiespassen geteld en gescheiden van elkaar. Na het tellen vult de voorzitter de aantallen in op de tablet die hij heeft. Daarna worden de stempassen en kiespassen in een enveloppe gestopt en vergrendeld. Een kleine ’hoera’ gaat de lucht in. Hierna kan de grote klus van het stemmen tellen beginnen.

Het is voor Morshuis de derde keer dat hij lid is van een stembureau. ‘’Ik heb verschillende keren meegedaan als lid van een stembureau. Deze verkiezingen ben ik voor het eerst voorzitter van een stembureau. Ik ben daar echt heel blij mee. Het is een enorme eer voor mij om voorzitter te zijn. Ik voel de verantwoordelijkheid om de telling in goede banen te leiden.’’

De stemmen worden gesorteerd op partij. Elk lid van het stembureau pakt een stembiljet en loopt naar de voorzitter. Het lid noemt de partij op en de voorzitter herhaalt het. Op deze manier is het zeker dat de voorzitter de juiste partij aantikt op de tablet. Hierbij blijkt dat D66 toch wel een tongbreker is. Als alle stemmen geteld zijn, geeft de tablet aan of het overeenkomt met het ingevoerde aantal stemmen. Als dat zo is worden de stemmen per partij per kandidaat geteld.

Al snel blijkt dat het stembureau in het stadskantoor bijzonder veel stemmers heeft gehad. Ze beginnen met zes mensen. Snel volgen meer tellers. En daar ontstaat een conflict. Van het bestuur mag voorzitter Morshuis helemaal geen extra tellers erbij halen. ‘’Ik heb even flinke ruzie gehad. De mensen van hogere hand zijn het niet eens met mijn beslissing om extra mensen te vragen om te tellen. Als we deze mensen niet vragen, zal het nog wel even duren voordat de uitslag er is.’’ Uiteindelijk snapt het bestuur dat het wel noodzakelijk is.

En dan als alle stemmen geteld zijn, worden ze doorgeven aan de gemeente Utrecht. Zij ontvangen alle stemmen van alle stembureaus in de gemeente en zo wordt de uitslag van de gemeente Utrecht bekend. Daarmee komt een einde aan de verkiezingen van 2017. De leden van stembureau 184 nemen afscheid van elkaar en mogen gaan genieten van hun welverdiende ‘winterslaap’. En de teller die grapte dat ze er niet aan zou beginnen, verlaat glimlachend als laatste het gebouw.