In Utrecht is de horeca in vijf jaar tijd met 35% gegroeid. Cijfers van de Kamer van Koophandel en Horeca Nederland geven aan dat het aantal horecaondernemingen gegroeid is: in 2012 waren er 1.052 horecaondernemingen en nu, vijf jaar later, zijn dat 1.417 horecaondernemingen.

Horeca staat voor: Hotels, Restaurants en Cafés, maar in de praktijk wordt er een stuk meer geschaard onder horeca, zoals kantines en jeugdherbergen. Wanneer we alleen kijken naar eet- en drinkgelegenheden (Cafés, cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, ijssalons, eetkramen, hotel-restaurants, restaurants) zijn dat er in 2012 789 en in 2017 1025. Dat is een groei van 30%. De vraag die dan rijst is: past deze stijging in een gezond horeca-klimaat?

Echter, voordat we een helder beeld over Utrecht kunnen schetsen, is het belangrijk om de stad te vergelijken met andere steden in Nederland. Wanneer je kijkt naar de horecagelegenheden per 1000 inwoners kom je op het volgende beeld:
Utrecht heeft 4,1 horecavestigingen per 1000 inwoners en staat daarbij op plaats 78.
Ter vergelijking: Amsterdam staat op plaats 16 met een score van 17,4 horecavestigingen per 1000 inwoners.
Op nummer een staat Vlieland met 37,8 horecagelegenheden per 1000 inwoners. Dit is echter ietwat te nuanceren door het aantal toeristen.

Wat dus opmerkelijk is dat Utrecht relatief laag staat wanneer het gaat om het aantal horecagelegenheden. Utrecht is een laatbloeier en wat deze stijging dus in een heel ander daglicht zet: weliswaar is er een enorme stijging, maar deze is vooral te verklaren door het feit dat Utrecht landelijk gezien achter liep en nog steeds loopt als het gaat om het relatieve aantal horecagelegenheden.

Jeanne Kroon, regiomanager Utrecht van de Koninklijke Horeca Nederland, ondervindt de stijging ook, maar volgens haar ‘is het belangrijkste dat het aanbod bestaat uit een juiste mix van retail en horeca, dat diversiteit wordt gestimuleerd en aangemoedigd om de gast een geweldig verblijf in Utrecht te laten hebben.’

De stijging past dus, mede door de aantrekkende economie en de inhaalslag die horeca-Utrecht aan het maken is, binnen een gezond horeca-klimaat.