Fulltime werken in combinatie met de ramadan: hoe houd je dat het beste vol? Volgens de 20-jarige Oumaima Saih (heeft een tussenjaar, werkt nu fulltime bij de Albert Heijn) is de grootste uitdaging niet het vasten overdag, maar het slaaptekort dat bij de ramadan komt kijken. Niet alleen door het late eten, maar ook het door ‘s nachts bidden. De oplossing? Optimistisch blijven.

Dichterbij het geloof

‘De ramadan voor mij persoonlijk betekent dat je als moslim de kans krijgt om terug te keren naar Allah Subhanahu wa ta’Ala (Geprezen en Verheven zij Hij, afgekort swt), daarnaast is het een maand van vergiffenis. Tijdens de ramadan krijg je de kans om dichterbij het geloof te komen, althans voor mij voelt dat zo. Ik ben veel bezig met mijn kennis verbreden, lees veel teksten uit de Koran en ik merk dat ik me daardoor veel beter voel. Je leeft heel bewust en bent bezig met een beter mens worden. Een klein voorbeeld, eerst dronk ik alleen water als het een tijd in de koelkast had gestaan en echt lekker koud was. Nu kan ik elke druppel water waarderen. Je realiseert je gewoon dat er zoveel mensen zijn die helemaal geen eten of drinken hebben. Het is een stukje dankbaarheid.’

‘Ik probeer zo positief mogelijk te blijven. Ik kan wel steeds zeggen dat ik trek of dorst heb, maar meer mensen vasten, het hoort er nu eenmaal bij. Daarnaast wil ik zelf ook graag mee vasten met de juiste intentie: ik wil me meer verdiepen in het geloof en proberen dat vast te houden. Ik neem de maand ramadan erg serieus. Toen ik wat jonger was, deed ik mee aan de ramadan omdat je vanaf een bepaalde leeftijd mee vast met je familie, dat gaat een beetje automatisch. Toen werd mij wel verteld waarom we vasten, maar als ik nu terugkijk vind ik dat ik er niet voldoende uit heb gehaald. Daarom probeer ik elke ramadan nu volledig te benutten.’

Een dag uit de ramadan

‘Na tienen ’s avonds verbreken we het vasten bij het Iftar (avondeten) met dadels, melk en harira (linzensoep). Dat is de basis. Eventueel eten we er nog hapjes bij. Na het eten kun je zelf kiezen of je thuis het laatste gebed verricht en je daarna gaat slapen, of naar de moskee gaat om te bidden. De gehele ramadan wordt in de moskee een speciaal gebed uitgevoerd, het taraweeh-gebed. Dit gebed duurt het langst in vergelijking met de vijf andere verplichte gebeden die een moslim dient te verrichten per dag. Je bidt zo’n driekwartier tot een uur. Vanwege de drukte in deze mooie maand in de moskee kan het soms zijn dat je een beetje krapjes tegen elkaar aan staat tijdens het bidden. Daarbij kan het ook nog best benauwd worden in het gebedsruimte, je kan het wel vergelijken met een workout. Maar ik word juist gemotiveerd om de volgende dag weer terug te komen om gezamenlijk het taraweeh-gebed te verrichten.’

‘Rond half één ben ik thuis en dan moet ik goed nadenken over hoe ik de komende tijd ga indelen. Om drie uur is namelijk de laatste keer dat ik nog wat kan eten voordat de volgende dag begint. Om drie uur bidden we ook het Fajr-gebed, die duurt maar vier minuutjes. Dan ga ik bij mezelf na: ga ik nu slapen en dan om drie uur ’s nachts opstaan om te eten en bidden, blijf ik wakker tot het eten en bidden óf slaap ik helemaal door en eet en bid ik niet? Zelf probeer ik nadat ik thuiskom nog een tijdje wat verzen uit de Koran te reciteren en tegelijkertijd uit mijn hoofd leren. Om daarna een uurtje te gaan slapen vind ik onnodig, dus dan wacht ik gewoon tot het Fajr-gebed. Vaak eet ik niet eens rond drieën, dan zit ik nog aardig vol van het Iftar. Ongeacht of ik om drie uur wel of niet eet, het eten zal toch verteren, dus diezelfde dag krijg ik nog steeds trek. Daarom hecht ik niet zoveel waarde aan het eten rond drie uur. Heel soms ga ik ook meteen slapen nadat ik bij de moskee ben geweest maar dan word ik nog wel wakker om drie uur ’s nachts om het Fajr-gebed te verrichten.’

Sabr

‘Iets wat het geloof veel van je vraagt en zeker ook tijdens de ramadan is Sabr, dit betekent geduld. Soms wel lastig vol te houden, maar achteraf merk je dat beloond wordt. Je kunt beter met mensen in gesprek raken en dingen zo correct mogelijk uitleggen dan bijvoorbeeld geïrriteerd raken. Tijdens de ramadan krijg je natuurlijk veel vragen zoals ‘mag je ook geen water of kauwgom?’ Dan wil ik graag uitleggen hoe het zit, namelijk dat ik overdag ook geen water drink of kauwgom eet. De imam wijst ons hier ook altijd op, leg het uit aan de mensen hoe de ramadan werkt en vat het niet verkeerd op als de mensen vaak dezelfde vragen stellen of het eerst niet begrijpen. Ga respectvol om met de mensen om je heen, ongeacht wat ze gedaan hebben of hoe ze eruit zien. Vroeger vond ik het soms nog wel lastig om mijn hiermee om te gaan, nu merk ik dat het vanzelf wel goed komt als ik overlaat aan Allah swt. Ik zeg altijd geduld loont en wie goed doet, goed ontmoet. Het geloof maakt mij een beter mens. Alhamdoelillah (Ere aan God).’