Stichting Impakt organiseert van 25 tot 29 oktober haar jaarlijks terugkerende Impakt festival, dat dit jaar de titel ‘Haunted Machines & Wicked Problems’ draagt. Het programma is samengesteld door de Britse Natalie Kane en Tobias Revell. De internationale line-up bestaat uit sprekers, kunstenaars en technologen die zich uiten over religie, magie technologie of het occulte. Het festival vindt op verschillende locaties in de stad plaats.

‘We verwachten vierduizend bezoekers, onder wie veel uit het buitenland’, vertelt algemeen directeur van Impakt Arjon Dunnewind. Dit jaar staat iedere dag één van deze onderwerpen centraal: mythe, magie of monster. Dunnewind vertelt dat in het hedendaagse leven er vaak mythes worden gebruikt om de complexe samenleving en technologie te beheersen en als IS een aanslag pleegt zijn de daders monsters. We plakken er het etiket monster op om het dragelijk te maken.‘We zijn veel minder rationeel dan we denken’, aldus Dunnewind.

Met een programmaboekje van 52 bladzijdes komt Impakt met een divers aanbod. Zo kan je naar de Nederlandse première van de film: The fragility of life van Simone Nyguelle of naar een audiovisuele performance van de Japanse kunstenaar Royce. Het grootste gedeelte van het festival vindt plaats in de nieuwe lokatie Het Huis Utrecht. Andere locaties zijn de Stadsschouwburg, Fotodock/Casco, HKU Academiegalerie en museum Speelklok.

‘De kaartverkoop voor het festival loopt al storm’ zegt Dunnewind trots:’zo is de eerste lezing aankomende zaterdag met documentairemaker Adam Curtis van BBC News al uitverkocht.’

Impakt begon in 1988 met het festival voor experimentele kunsten. Het festival is een plek waar kunstenaars, liefhebbers, programmeurs en critici uit binnen- en buitenland elkaar ontmoetten en de nieuwste ontwikkelingen bekijken en bespreken. Na het eerste festival heeft Impakt zich verder ontwikkeld tot stichting die wereldwijd kunstenaars ondersteunt en door het hele jaar verschillende evenementen organiseert.