De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft geconstateerd dat er nog steeds wordt gerookt in de Utrechtse cafés. In acht van de zestien bezochte cafés werd gerookt.

Het is niet bekend gemaakt om welke cafés het gaat, maar wel dat het over zowel cafés gaat die voor het eerst de regels hebben overtreden als over cafés die al eerder zijn aangesproken. Als het rookverbod wordt overtreden wordt een rapport opgemaakt, waarna, in de meeste gevallen, een boete volgt. Erik Derksen, vicevoorzitter van de afdeling Utrecht van Koninklijke Horeca Nederland, had deze uitkomst niet verwacht. ‘’Mijn indruk is dat er niet of nauwelijks meer wordt gerookt in Utrechtse cafés. Zelfs niet meer in de cafés die zich het langst verzetten tegen het rookverbod. Ik ken nog wel een paar cafés waar na sluitingstijd het personeel rookt, maar roken in de horeca is inmiddels toch echt ‘not done’; de meeste horecagasten willen het ook niet meer.’’

Meer dan tien jaar geleden werd in de horeca het rookverbod ingesteld. Een groot deel van de Utrechtse cafés was hier faliekant tegen, aangezien ze bang waren voor omzetverlies. Zo lieten veel cafés de asbakken voor een lange tijd nog op de bar staan, maar nadat de NVWA steekproefsgewijs en onaangekondigd bezoeken inplanden, zijn ook de verstokte rokers cafés overstag gegaan.