Naar aanleiding van de Europese verkiezingen volgend jaar in mei, wordt op donderdagavond 29 november in Tivoli Vredenburg het Festival voor de Europese Verkiezingen gehouden. Het is een avond vol informatie, discussies en leuke activiteiten, waaronder een korte voorstelling van De Kiesmannen die jongeren proberen over te halen om te gaan stemmen.

In 2014 is 42,6 procent van de Europeanen gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. In Nederland is 37,2 procent gaan stemmen. Slechts 18 procent van de Nederlandse jongeren is gaan stemmen voor de Europese verkiezingen destijds. “Er zijn drie redenen waarom jongeren niet komen stemmen: ten eerste is het een ver van m’n bed-show, daarnaast denken jongeren nog steeds dat hun stem geen verschil maakt en tenslotte: ze begrijpen er gewoon geen fuck van.” aldus de Kiesmannen.

Na het ophangen van de jassen kan iedereen boven een drankje halen bij de bar en een foto maken in de photobooth. In het begin is het vrij rustig, maar na een tijdje stroomt het vol. Als iedereen zich rond de bar heeft verzameld, gaat na een half uur de zaal open en kan iedereen gaan zitten.

De avond wordt afgetrapt door de presentator van de avond, professioneel debatleider Rogier Elshout. De mensen in de zaal kunnen reageren op vragen die worden gesteld door naar een site te gaan op hun smartphone. Zo wordt het publiek gelijk betrokken en kan het publiek zijn of haar mening geven over bepaalde onderwerpen. Op elke vraag wordt ingegaan. Er wordt een dobbelsteen, met daarin een microfoon, door de zaal gegooid. Zo krijgen veel mensen het woord en moeten zij hun mening geven over de vraag.

Voorbeeld van een vraag waar het publiek op kan antwoorden
Foto: Lotte Croné

Er zijn drie redenen waarom jongeren niet komen stemmen: ten eerste is het een ver van m'n bed-show, daarnaast denken jongeren nog steeds dat hun stem geen verschil maakt en tenslotte: ze begrijpen er gewoon geen fuck van.

Vervolgens is er een korte voorstelling van De Kiesmannen. De Kiesmannen zijn drie jonge jongens van in de 20 die door middel van grappen, muziek en quizjes jongeren klaarstomen om te gaan stemmen. Deze avond beginnen zij met wat informatie en cijfers over de Europese verkiezingen van 2014. Daarna wordt er een quiz gehouden waarbij iedereen moet gaan staan. Als je denkt dat het eerste antwoord goed is moet je hand omhoog en als je denkt dat het tweede antwoord goed is laat je je hand omlaag. Iedereen die het fout heeft moet gaan zitten.

Daarna houden vijf jongerenorganisaties, waaronder Volt en Y vote, pitches waarin ze hun idee uitleggen om meer jongeren naar de stembussen te krijgen. Die pitches worden door een jury beoordeeld en de groep met het beste idee wint een prijs waarmee ze hun plan kunnen realiseren.

In de tussentijd dat de jury overlegt wie de winnaar is, kan je in de zaal blijven om een debat mee te maken, of je kan naar beneden waar de bar is en waar een Duits karaoke wordt gehouden. Na ongeveer een half uur wordt de winnaar van de avond bekend gemaakt: Y vote heeft het beste idee en krijgt de kans het idee waar te maken.