UTRECHT - Lode de Boo is de E-divisie speler van FC Utrecht. Hij speelt namens de club wedstrijden in de online voetbalcompetitie tegen alle andere clubs op het hoogste niveau in Nederland. Onze redactie ging met hem in gesprek over hoe het nu eigenlijk is om E-sporter voor een Eredivisieclub als FC Utrecht te zijn en hoe zijn ervaringen tot nu toe zijn.

 

De Boo is een echte fan van FC Utrecht, daarom vindt hij het erg mooi dat hij ‘zijn’ Utrecht mag vertegenwoordigen in de E-divisie. Ondanks hij er niet van kan leven steekt hij er graag veel tijd in en zo is hij inmiddels een bekend gezicht geworden voor de supporters van FC-Utrecht. Met name bij de wat jongere achterban met interesse in het online voetbalspel FIFA. Redacteur Hylke Haagsma belde hem op om hem te spreken over zijn ervaringen.

 

Hoe ben jij E-sporter geworden van FC Utrecht?

‘’ Ik heb met een toernooi meegedaan bij FC Utrecht in de Galgenwaard, hier ben ik van de ruim 200 mensen derde geworden, hierna moest ik solliciteren en een filmpje van mezelf maken waarin ik mezelf presenteerde. Hierna heeft Utrecht mij uitgekozen.’’

Wat is je doel dit seizoen?

‘’Ik hoop het linkerrijtje te halen, de eerste wedstrijden heb ik niet met een fantastisch goed team gespeeld, de aankomende wedstrijden heb ik een beter team staan, hiermee hoop ik meer punten te halen.’’

Over dit team gesproken, jullie spelen niet met de echte teams van de eredivisieclubs maar met grote spelers als Pogba en Messi, waarom is dit zo?

‘’We spelen niet met de echte teams van de clubs maar met de ultimate team mode, dit is zo omdat dit gebruikelijk is op internationale toernooien. Als je eerste of tweede wordt, ga je naar de Europese kampioenschappen, dus dan zal je wel met je ultimate team moeten spelen. Ik had het ook wel gaaf gevonden als ik met de echte spelers van FC Utrecht had kunnen spelen, maar het is zo bepaald en daar zullen we het maar mee moeten doen.’’

Je hebt nu een paar wedstrijden gespeeld. Naar welke wedstrijd kijk je het meest uit?

‘’Ik keek eigenlijk het meest uit naar de wedstrijd tegen Ajax, die jongen is de nummer 1 van de Benelux. Het was wel heel gaaf om tegen zo’n goede gast te spelen. Ik werd natuurlijk wel finaal afgemaakt, daar heb ik veel van geleerd. Ondanks dat ik geen een schot op goal heb gehad die wedstrijd, was het wel een leuke wedstrijd om te spelen.

Dat was inderdaad een flinke verliespartij. Hoe bevallen de resultaten verder?

Tot nu toe vallen de resultaten me op zich nog wel mee. Ik hoop de aankomende wedstrijden nog een aantal punten te pakken tegen ADO Den Haag en FC Groningen bijvoorbeeld. Maar iedereen kan van elkaar winnen en dat is ook wel het leuke eraan. Neem bijvoorbeeld de jongen van Excelsior, die met een kleine club erg hoog staat momenteel.’’

Stel er zijn kinderen die de E-divisie en jou hierin bekijken en zich afvragen hoe ze ook zo goed kunnen worden, wat is het advies dat je hun zou geven?

‘’Het is héél veel oefenen, na een tijd leer je het en daarna zorgt veel oefening ervoor dat je handelingssnelheid beter wordt en dit zorgt ervoor dat je meer wedstrijden gaat winnen. Ik zelf ben in mijn voorbereiding veel aan het oefenen, zoals vandaag ben ik de hele dag bezig met oefenen, wedstrijden spelen.

En verder?

Verder moet je op het hoge niveau goed zijn op beide consoles, ik heb altijd op de Playstation gespeeld en moest erg wennen aan de Xbox. Zorg er verder voor dat je geconcentreerd bent wanneer je een wedstrijd moet spelen, ik zelf neem rustig een colaatje en ben verder niet bijgelovig of iets in die trend.’’

Bij de E-divisie wedstrijden zit een commentator in het midden die de wedstrijd van commentaar voorziet, ben jij hier mee bezig tijdens je wedstrijden?

‘’Ik merk het wel, dat zeker. Het leidt een klein beetje af maar niet zo dat ik het storend vind. Ik kan er zelf wel om lachen, maar er zijn ook jongens die het echt vervelend vinden, bepaalde spelers trekken het niet zo goed wanneer ze terug horen van de commentator dat ze bijvoorbeeld een foute pass afleveren. Sommige jongens hebben ook muziek in hun oren via hun telefoon om het commentaar niet te hoeven horen. Er zijn jongens die het erg serieus nemen, de jongen van AZ bijvoorbeeld gaat een stukje hardlopen voor de wedstrijd om adrenaline op te wekken.

Sommige clubs nemen het ook serieuzer dan andere clubs, trekken er meer budget voor uit, waar de E-sporter vervolgens weer onlinespelers van kan kopen. Zo moet de E-sporter van Go Ahead Eagles het bijvoorbeeld doen met een klein budget.’’

 Hoe zijn de reacties van de supporters van FC Utrecht tot nu toe?

 Tot nu toe heb ik nog niet zo veel wedstrijden gewonnen, en dit krijg je wel te horen via Facebook van de supporters van FC Utrecht. Je speelt toch in hun clubshirt en zeker de fanatieke supporters kunnen dat serieus opvatten. Je moet het gewoon goed doen. Er zijn een aantal jongens die het gewoon niet trekken als je verliest, dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Verder heb ik ook veel leuke reacties mogen ontvangen.’’

 

Lode de Boo zijn eerstvolgende wedstrijd is aankomende woensdag 22 Februari om 16:00 tegen FC Groningen.