UTRECHT – Politieke partijen hebben het er maar lastig mee, steeds minder mensen overwegen lid te worden van een politieke partij. Luisa is 24 jaar oud en net klaar met haar studie rechten. Zij is juist sinds 2015 lid geworden van zowel D66 als de JD.

JD, ook wel Jonge Democraten, is een vrijzinnige-democratische politieke jongerenorganisatie. De JD is onafhankelijk maar voelt zich verbonden met D66.

 Waarom ben je lid geworden van D66?

“Ik vind politiek en democratie heel erg belangrijk. Het is zoiets moois dat wij als samenleving ons bestuur kunnen kiezen. D66 is een middenpartij en ik vond het belangrijk om als ik lid werd van een politieke partij, niet in een bepaalde hoek gedreven te worden.”

Ben je het eens met de ideologieën en beginselen van D66?

“Ik vind de sociaalliberale waarden van D66 heel mooi. Ook in de standpunten over duurzaamheid kan ik me heel erg vinden.  Wat ik moeilijker vind aan D66 is hun standpunt over referenda. Er is de laatste tijd te veel gebleken dat dat niet altijd even gunstig uitvalt.”

Waarom ben je naast lid van D66 ook lid geworden van de JD?
“De JD is een politieke jongeren organisatie om jongeren bewust te maken van het belang van politiek en de stempel die zij hier op kunnen drukken. Ik vind het leuk om mijzelf met jongeren te omringen die dezelfde politieke interesses en waarden hebben als ik. Binnen de JD is heel veel ruimte voor discussie, en dat vind ik heel leuk.”

In hoeverre ben je betrokken bij de afdeling?

“Bij de lokale afdeling van D66 niet zo heel veel. Zelf zit ik in het afdelingsbestuur van de Jonge Democraten Utrecht. Er zijn regelmatig activiteiten en borrels met D66. Soms doe ik hier weleens aan mee.”

Steeds minder mensen worden lid van een politieke partij, hoe zou je dit kunnen verklaren?

Ik denk dat het voor mensen steeds normaler is geworden dat we in een democratie leven. Mensen zijn zich minder bewust van hoe belangrijk het is, terwijl dit voor heel veel mensen helemaal niet het geval is.”

Hoe zorgen D66 en de JD voor nieuwe leden?

“Actief de straat op gaan, ludieke acties verzinnen. We organiseren bij de JD (en dit gebeurt ook bij D66) veel evenementen over specifieke (soms actuele thema’s) waar iedereen naar toe kan.”

De afgelopen weken is er natuurlijk heel wat rumoer geweest rondom de formatie, wat is volgens jou de ideale coalitie?

“Ik ben zelf wat linkser en ik vind Duurzaamheid belangrijk. Dus D66-GroenLinks (en misschien wel PvdA) zouden voor mij best wel ideaal zijn. Dat is echter niet realistisch, dus dan zou ik gaan voor VVD-CDA-D66-GL. Dan heb je een mooi minderheidskabinet. Belangrijk hiervoor is dat GroenLinks, zich meer richt op praktisch kunnen regeren en minder op allerlei principiële zaken.”