UTRECHT – Oranje hoeden, oranje slingers, oranje haren: Janskerkhof kleurt op 26 en 27 april zeker oranje. Twee dagen lang genieten bezoekers van de verschillende deuntjes die over het Janskerkhof galmen.

Een oranje stoet beweegt zich door de stad richting Janskerkhof. Oud, jong, jongvolwassen: alles krioelt er door elkaar heen. De rij bij de pinautomaat reikt al tot ver op de Oudegracht: die drankjes moeten immers ook betaald worden. Ondertussen manoeuvreren fietsers zich moeizaam door de mensenmassa. Het feestje lijkt in ieder geval al te zijn begonnen. De verschillende beats zijn vanaf de Oudegracht hoorbaar.

Janskerkhof kleurt Oranje is dit jaar wederom gratis en er zijn twee podia opgesteld. Het eerste podium bevindt zich bij uitgaansgelegenheden Pakhuis en Filemon, het andere podium naast discotheek Woolloomooloo. Vandaag vindt het feest plaats van twee tot zes uur. Verschillende dj’s laten van zich horen, waaronder Fijne Deuntjes, DJ Vince Moogin en Q on Trumpet.

Hier en daar vormen zich leegtes op het plein: voornamelijk bij het eerste podium. Hier bevinden zich grotendeels volwassenen. Wanneer de dj het ene na het andere uptempo nummer inzet, klinkt er hier en daar een enthousiaste kreet. Dit lijkt van korte duur, want al snel verstomt dit weer onder de beats. Aan de bar lijkt het nog rustig: de barmannen- en vrouwen bestuderen het publiek en knikken hier en daar mee met een nummer dat wordt ingezet.

Dit in tegenstelling tot het achterste podium, waar het moeite kost om het plein te betreden. Mensen schuifelen zich heen en weer op de muziek en bewegen zich langzaam voort door de mensenmassa. Niet iedereen verkeert echter in die luxepositie: midden op het plein zit een jongen met krukken op een stoel om zich heen te kijken en de muziek in zich op te nemen. Hij laat zijn vrienden biertjes voor hem halen en knikt af en toe tevreden.

In totaal zijn er vandaag drie dj’s te horen op het Janskerkhof. De dj’s zijn bekende namen in de dansscene. Dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen omtrent Koningsdag, is ook merkbaar. Om de 3 meter staat er wel een politieagent of is een politieauto of motor te zien. Ook is er flink ingezet op de handhaving: zo’n 70 medewerkers worden ingezet op een dag als deze, zo blijkt uit een interview met medewerker Vergunningen, Toezicht en Handhaving Bianca Schoonheim van gemeente Utrecht op de site van de gemeente.

Na ruim een uur beginnen er bij beide podia andere vormen aan te nemen. Waar er eerst nog hier en daar sprake was van leegte, zijn deze nu nergens meer te bekennen. Ook vloeit de drank rijkelijk. Dit resulteert af en toe in een bierdouche: dat dan weer wel. Het lijkt de pret niet te deren. Mensen joelen, juichen en dansen er inmiddels op los.

Al is er steeds minder sprake van de kleur oranje op het Janskerkhof, aangezien er verschillende hoeden de menigte in zijn geworpen, heeft het Janskerkhof wel degelijk oranje gekleurd en kunnen we terugkijken op een wederom goed bezochte editie van Janskerkhof kleurt Oranje 2017.