Het thema van de Canal Pride is dit jaar The Magic is You. De Pride is een groot feest voor de LHBT+ gemeenschap. Daar vallen drag Queens natuurlijk ook onder. Amy Astoria (32) en Victoria Vyper (al een aantal jaar 35+) doen hun verhaal over wat het betekent om drag queen te zijn en de tolerantie in Utrecht.

Het begin

Amy: “Voordat wij aan drag begonnen, waren wij enthousiaste kijkers van het programma RuPaul’s Drag Race. Toen enkele drag queens uit de show naar Nederland kwamen, stelde ik voor om daarheen te gaan en ook als drag queen te gaan. Ik wilde graag eens ervaren of mensen anders reageren als je als drag queen over straat gaat. Victoria vond het in eerste instantie een heel slecht idee. Later heeft ze toch besloten om het te doen. De eerste ervaring was erg verrassend, we kregen veel positieve reacties op straat en tijdens de show van andere gasten. Toen er nog een gelegenheid kwam om in drag ergens naartoe te gaan, hebben wij dat ook gedaan. Zo is het balletje gaan rollen en is de hobby na 3,5 jaar wel uitgegroeid tot een passie en soms zelfs een tweede full-time baan.”

 

In Utrecht

Victoria: “Wij krijgen in Utrecht altijd leuke en positieve reacties als wij als drag queens over straat lopen. Wel zijn wij er dan wel mee bezig in wat voor buurt we moeten lopen, of het veilig is, waar we zo veilig mogelijk kunnen parkeren etc. We zijn veel bezig met het waarborgen van onze veiligheid, iets waar andere mensen nooit bij stilstaan. Daarnaast hebben wij een werkomgeving die ons accepteert, ik heb een PhD in chemie en werk als onderzoekwetenschapper gespecialiseerd in voedselveiligheid en Amy werkt bij een bank als financial controller en is register-accountant. Gelukkig supporten vrienden en familie ons, maar ook onze hobby als drag queens. Dit is helaas niet bij iedereen het geval. Wij hopen dat we, door onze zichtbaarheid kunnen bijdragen aan de acceptatie voor andere LHBT+’ers die in een minder geaccepteerde omgeving leven en opgroeien.”

 Amy: “Er worden wel eens dingen geroepen of opmerkingen gemaakt als we over straat lopen. Dit komt vooral van groepjes jongeren af, waarbij ze stoer willen doen naar hun vrienden. We vinden het vooral sneu en trekken ons daar weinig van aan. Gelukkig hebben we verder geen negatieve ervaringen, maar we kennen wel mensen die in aanraking zijn gekomen met geweld. Hopelijk blijft het ons bespaard, want de impact op iemands leven is enorm.”

 

Canal Pride

Victoria: “Iedere pride is bijzonder, omdat er tijdens het event even wordt stilgestaan bij de acceptatie van de LHBT+-gemeenschap. Aan de ene kant omdat er al zulke grote stappen zijn gemaakt de afgelopen jaren, waar de mensen voor ons hebben gestreden. Aan de andere kant is het nog steeds nodig om te strijden voor onze vrijheden. Vandaag de dag zijn er nog steeds slachtoffers van pesten of geweld vanwege hun seksuele geaardheid of voorkeur. Het blijft dus nog steeds nodig om te laten zien wie we zijn en dat wij, net als alle andere mensen, het recht hebben om te zijn wie we willen zijn.”

 Amy: “Daarnaast voelt de pride als een dag in het jaar waar je vrij door de stad kunt lopen en mag laten zien van wie je houdt, zonder bang te hoeven zijn voor negatieve reacties. De pride is daarom soms een verademing. De Utrecht Canal Pride is daarbij voor ons extra speciaal, omdat we sinds twee jaar in Utrecht wonen. Het maakt ons een beetje extra trots dat de stad hier zo uitgebreid bij stilstaat. Dit is ook mede dankzij Robbert Kalff en zijn team.”

 

Events

Amy: “Er is niet één plek die specifiek voor drag queens is, maar er zijn wel meerdere feesten en plekken waar drag queens welkom zijn. Zo is er maandelijks het Rubber-feest in de BASIS, een bingo in Café Kalff en één keer per jaar is er een drag queen en king verkiezing bij BodyTalk.”

Victoria: “We pakken bij iedere gelegenheid uit, maar voor bepaalde events gaan we net even een stapje verder. Er zijn bijna wekelijks shows waarbij we geboekt worden. We steken ook veel tijd in het maken van onze eigen outfits, bedenken van acts, voorbereiden van shows, creëren van looks etc. Soms zijn we elke avond van de week bezig met onze alterego’s. Maar omdat we dit samen doen en het onze gezamenlijke passie is, krijgen we hier juist erg veel energie van.”

 Amy: “De Utrecht Canal Pride is een event waar het leuk is om extra tijd te steken in je look, omdat je als drag queen als boegbeeld voor de community kan fungeren.”

Meer zien van Amy Astoria en Victoria Vyper volg ze dan op Instagram, amy_astoria en victoria_vyper