Restaurantketen SNCKBR is vanaf maart ook in Utrecht te bezoeken. SNCKBR had al twee vestigingen in Amsterdam en één in Eindhoven, maar de Utrechtse vestiging, die te vinden zal zijn aan het Vredenburg, wordt de eerste met een volledig plantaardig aanbod. Met 110 zitplaatsen wordt deze vestiging van SNCKBR het grootste veganistische restaurant van Europa. Ondernemer en veganist Floris Beukers is één van de initiatiefnemers van SNCKBR aan het Vredenburg. Hij vertelt over zijn leven als veganist en hoe het idee van SNCKBR Utrecht tot stand is gekomen.

Hoe bent u in aanraking gekomen met het veganisme?
Ik heb op Netflix documentaires gekeken, en vrienden van me waren vegetariër of veganist. Met hen heb ik discussies gevoerd. Maar één van de belangrijkste dingen is dat ik sinds een aantal jaar meedoe aan meditatie-retraites. Dan gaan we naar een meditatiecentrum in Frankrijk, waar we gedurende tien dagen mediteren. Daar wordt ook altijd veganistisch gegeten. Ik denk dat ik daar voor het eerst in aanraking ben gekomen met veganistisch eten en voor de eerste keer heb geproefd hoe lekker en veelzijdig dat kan zijn.

En daar heeft u ook ontdekt dat je helemaal geen dierlijke producten nodig hebt?
Precies. Je hebt helemaal geen dierlijke producten nodig om supergezond te zijn en lekker te eten. Het was bij mij wel een heel proces, er zijn jaren overheen gegaan voordat ik uiteindelijk zelf de beslissing nam om veganist te worden.

'Uit verschillende onderzoeken blijkt dat plantaardig eten eigenlijk gewoon het gezondst is voor de mens'

Wat is de belangrijkste reden dat u veganistisch eet?
Mijn belangrijkste reden is dat ik om dieren geef. De manier waarop men nu eet, gaat met ontzettend veel dierenleed gepaard. Daarnaast ben ik altijd al heel veel bezig geweest met sport. Ik boks al twintig jaar en ik doe veel aan fitness, hardlopen en skydiven, dus ik ben ook altijd heel veel bezig geweest met voeding en gezond eten. Ik heb me er eigenlijk altijd wel in verdiept en als je echt diep in de materie gaat, dan blijkt uit verschillende onderzoeken dat plantaardig eten eigenlijk gewoon het gezondst is voor de mens. Zo kan je er hart- en vaatziekten compleet mee voorkomen, net als de ziekte van Alzheimer en verschillende vormen van kanker. Ik voel het ook, want ik ben nu twee jaar veganist en ik zit sindsdien vol energie, voel me sterk, herstel snel na de training en ik voel me lichter, ook in m’n hoofd. Ik merk echt een verbetering.

Hoe reageerden mensen in uw omgeving op het feit dat u veganistisch ging eten?
Natuurlijk worden er hier en daar altijd grapjes over gemaakt, maar over het algemeen wordt er in mijn omgeving heel goed op gereageerd. Sommige mensen gaan er in mee, of passen hun eetpatroon aan als ze mijn argumenten horen, en andere mensen doen dat minder. Maar mijn vriendenkring en familie staan gewoon heel erg open voor andere ideeën. Daar wordt je niet meteen door neergesabeld, maar hebben we het er gewoon over en kunnen we van elkaar leren.

'Het is zo waanzinnig lekker, zo gezond, ik voel me zo goed...'

Dan nog even over het restaurant. De vestiging van SNCKBR die in Utrecht komt, is de eerste die veganistisch wordt. Hoe is dat idee ontstaan?
Eigenlijk doordat mijn vriendin en ik allebei veganistisch zijn. We kwamen er achter dat het aanbod voor veganisten niet heel groot is als je uit eten wilt. En we weten hoe lekker het kan zijn, dus we hadden al vrij snel het idee dat we daar iets mee moesten doen. Het is zo waanzinnig lekker, zo gezond, ik voel me zo goed… Dat is iets wat we andere mensen ook willen laten ervaren. In dat kader hebben we toen, omdat we zelf geen ervaring in de horeca hebben, SNCKBR benaderd en zijn we met hen een samenwerking aangegaan. Zo gezegd, zo gedaan.

Bent u van plan om de rest van uw leven veganist te blijven?
Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit weer dierlijke producten ga eten, zo lekker als ik me nu voel. Maar de voornaamste reden is dat ik zoveel documentaires en beeldmateriaal heb gezien over wat er gebeurt met dieren voor zuivel, voor eieren, voor vlees. Ik heb daar echt heel nare gevoelens aan overgehouden en ik wil daar nooit meer aan bijdragen.