UTRECHT – De verkiezingen staan voor de deur. Vele zwevende kiezers worstelen met de vraag op welke partij ze hun stem moeten uitbrengen. In Tivoli werd er afgelopen donderdagavond het U Vote Stemfestival georganiseerd om de jongeren meer inzicht in de verkiezingen te geven. 

Op het programma van dit stemfestival stonden onder andere optredens van de muzikante Aafke Romeijn, en de satirische nieuwswebsite De Gladiool houdt een live-blog. Het blijft echter vrij rustig in Tivoli gedurende de avond. Diverse partijen staan met stands klaar om voorlichting te geven, toch zijn er niet veel jongeren te bekennen in en rondom de Ronda. Het aanwezige publiek bestaat voornamelijk uit volwassenen, die met vrienden op het evenement af zijn gekomen.

In de Ronda staan debatten met politici op het programma, terwijl ook fact-checkers van de School voor Journalistiek ter plaatse zijn om verkiezingsuitspraken te controleren. Er is een vrij breed programma in Tivoli. Een mooi element van het stemfestival is de mogelijkheid om via een videospel in de huid van de Amerikaanse president Donald Trump te kruipen. Game-designers hebben een spel ontworpen waarin je de rol van Trump inneemt. Zo wanen veel bezoekers zich tijdelijk in het Witte Huis.

Aafke Romeijn mag de avond afsluiten door haar nieuwe EP ‘’versplintering op rechts’’ live te vertolken. Het debat van eerder op de avond kent de bekende partijen, zoals GroenLinks met Lisa Westerveld. Maar ook minder bekende partijen zoals de PiratenPartij zijn vertegenwoordigt. ‘’Voor de PiratenPartij is de privacy van de burger het belangrijkst’’, zegt Rico Brouwer. Hij staat derde op de kieslijst van de PiratenPartij. Tijdens het debat kunnen de bezoekers via glowsticks aangeven of ze het met een stelling eens zijn of niet.

De jongerenafdelingen van de grote partijen delen veel gadgets uit. Plaktattoos, pennen of stickers worden aan de bezoekers meegegeven. DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks zet gedurende de avond de livestream op van de GroenLinks-bijeenkomst in de AFAS Live. Hier spreekt partijleider Jesse Klaver tegen een publiek van maar liefst 5000 aanwezigen. Zo druk is het bij lange na niet in Tivoli. Of het U Vote Stemfestival echt een invloed gaat hebben op het stimuleren van de jongeren om te gaan stemmen blijft een vraagteken, want het aantal jongeren is schaars op donderdagavond in Tivoli. Het resultaat zal op 15 maart blijken.