De term ‘dropshipping’ klinkt voor veel mensen niet bekend in de oren. Joshua Kaats komt uit Utrecht en is er nu iets meer dan een jaar mee bezig. Hij doet dit fulltime en verdient zijn geld ermee. Het gaat zelfs zo lekker dat hij is gestopt met zijn studie en nu zelf voorlichting geeft aan mensen die willen beginnen met dropshippen.

Kan je precies uitleggen wat dropshipping is?

“Dropshipping is een vorm van e-commerce. Dat betekent dat je producten online aanbiedt en verkoopt. Het is eigenlijk hetzelfde zoals Coolblue bijvoorbeeld doet, maar ik heb mijn producten niet op voorraad en zij wel. Als een klant iets bestelt op mijn webshop, bestel ik het weer bij een leverancier in China en die levert het product. Het voordeel daarvan is, is dat je heel makkelijk een bedrijf kunt starten. Bovendien kan je het product voor een lagere prijs aanbieden, omdat je geen geld hoeft te investeren voor transport en opslag. Meestal worden die producten gekocht bij AliExpress. De meeste mensen denken dat AliExpress zelf ook een webshop is, maar het is eigenlijk een platform waar leveranciers hun producten weer aanbieden. Het is het beste te vergelijken met Marktplaats. Ze bieden zelf geen producten aan, maar verkopers kunnen wel producten aanbieden.“

Welke sites beheer je zelf?

“Dat kan ik helaas niet zeggen. Het gaat goed met mijn webshops, waardoor andere mensen dat kunnen overnemen. Als ik het zou zeggen, kunnen mensen kijken op mijn website en besluiten dezelfde producten te gaan verkopen. Ik wil natuurlijk niet dat de concurrentie te groot wordt. ”

Je koopt iets bij mij, omdat er een stukje service bij zit.

Ik kan zelf ook producten bestellen via AliExpress. Waarom zou ik het dan bij jou bestellen? Is het niet een soort fraude?

“Ik snap dat mensen dat denken, maar het is gewoon toegestaan. Als jij iets koopt bij Coolblue, hebben ze dat ook bij een leverancier gekocht. Coolblue verkoopt het weer voor een hogere prijs. Dat is hun omzet. Bij dropshipping is dat niet anders. Zo werkt de wereld!

Je koopt iets bij mij, omdat er een stukje service bij zit. Die service krijg je niet bij de leverancier. Klanten kunnen bij mij bijvoorbeeld gewoon hun producten retour sturen. Als je dat wil doen bij de leverancier, wordt het lastig.”

Als ik een product uit China bestel, krijg ik hem pas over twee weken. Zijn die levertijden bij jou ook zo lang?

“Dat is dan weer het nadeel van dropshipping. Het is niet zo zeer erg dat je levertijd zo lang is. Het gaat erom dat je dat ook goed vermeld op je website. Als ik dat niet doe, verwacht jij dat het product de volgende dag op de deurmat ligt. Ligt ‘ie dat niet? Dan ga je mailen naar het bedrijf om te vragen waar je pakket is. Om een hele hoop klantenservice te voorkomen, is het essentieel om duidelijk te vermelden waarom de levertijden zo lang zijn. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand daarvan een probleem maakte.”

Wat is de sleutel tot succes?

“Het hebben van een strategie! Ik wil met mijn cursus aan mensen duidelijk maken dat dit heel belangrijk is. Als jij maar wat doet en geen verstand hebt van online marketing, gaat het ook niks worden. Iedereen kan een webshop maken en ook is het heel makkelijk om leveranciers te vinden. Maar de stappen die daarna volgen, zijn lastiger. Als je dat op orde hebt, komt het helemaal goed.”

Ik ben er ongeveer 30 minuten per dag aan kwijt en ik verdien er ook nog eens meer mee dan met een normale baan.

Hoe zorg je er dan voor dat ik jouw producten op het internet kan vinden?

“Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om te adverteren. Je hebt Google, Instagram, Facebook en noem het allemaal maar op. Ik maak het meest gebruik van Facebook. Dat bedrijf verzamelt heel veel data over jou. Ze weten precies wie je bent, wat je leuk vindt, wie je vrienden zijn en waar je van houdt. Als ondernemer kan je daar heel makkelijk mee adverteren. Als jij veel kattenfilmpjes liket, slaat Facebook dat op in hun database. Ik hoef als adverteerder alleen maar te zeggen dat mijn advertentie aan kattenliefhebbers getoond moet worden. Voor je het weet staat de volgende keer mijn advertentie tussen je berichten. Het is de ideale manier om gericht te adverteren.”

Tot slot: hoe hard moet je er voor werken?

“Ik heb per dag ongeveer 30 tot 40 bestellingen, dus per maand is dat 900 tot 1200 bestellingen. Die hoef ik gelukkig niet allemaal zelf te bestellen. Daar heb je gewoon programma’s voor. Ik ben er ongeveer 30 minuten per dag aan kwijt en ik verdien er ook nog eens meer mee dan met een normale baan. Bovendien zie ik nog genoeg kansen. In Amerika is dropshipping al populair. In Nederland moet het nog een beetje op gang komen.”