Op Koningsdag staat de agenda bomvol evenementen. Eén van de oudste evenementen – misschien is het inmiddels zelfs een traditie te noemen – is de vrijmarkt. Echter is die vrijmarkt misschien niet even leuk of interessant voor de kinderen. Daarom is er de vrijmarkt voor kinderen, georganiseerd door de vrijwilligers van KoningsKinderen.

Initiatief
Het initiatief is tot stand gekomen omdat Cees van de Vegt van KoningsKinderen (ooit zelfs nog KoninginneKinderen) zich ergerde aan het feit dat je met kleine kinderen door de onwijs drukke en lawaaierige straten van Utrecht moest slenteren. ‘In Amsterdam was toen het Vondelpark al heel populair en alleen voor kinderen, dus ik dacht: dat kunnen we in Utrecht ook en zelfs beter.’ Als gevolg daarvan werd het vrije Park Lepelenburg in samenwerking met de gemeente en andere bewoners omgetoverd tot de kindervrijmarkt.

Gemeente Utrecht als sponsor
De Gemeente Utrecht staat dit initiatief financieel bij via de wijkcentra Oost en Centrum, omdat daar de meeste kinderen vandaan komen.  Gemeente Utrecht betaalt tweederde van de kosten. De achterliggende gedachte voor de financiële bijdrage is om zo de sociale cohesie binnen de wijken te vergroten.

Goede doelen
KoningsKinderen steunt allerlei goede doelen die te maken hebben met kinderen. Bijvoorbeeld Achter de Regenboog, voor kinderen die een dierbare moeten missen. ‘Mijn vader is vroeg overleden en ik had gewild dat er toen zoiets was als stichting ADR.’ zegt Van de Vegt. Verder zocht KoningsKinderen vooral naar relatief kleine en aansprekende goede doelen. En de goede doelen gaan niet weg zonder resultaat: zo heeft Stichting Samenscholen op KoningsKinderen al 8 scholen in Nicaragua bij elkaar gespaard.

Voor het eerst een bijdrage
Dit jaar wordt er voor het eerst een bijdrage gevraagd. Dat is om goed overzicht te houden op het aantal deelnemers, zodat ook de veiligheidseis van de gemeente wordt gewaarborgd. Daarnaast wordt er door het werken met tickets en scanners gehoopt dat de doorstroom in de ochtend wordt bevorderd. De laatste reden van de bijdrage is om een deel van de kosten te dekken.

Ouders als vrijwilligers
Het is niet toegestaan om je kinderen alleen te laten en zelf door de stad te gaan struinen. Van de Vegt zegt dat de kindervrijmarkt daar bovendien veel te gezellig voor is. Wel kunnen veel kinderen al prima zelf verkopen, dus dan lopen de ouders vaak rond als vrijwilliger. En die heeft KoningsKinderen nog zat nodig, zegt Van de Vegt. ‘Niemand verdient hier geld aan, maar ik doe wel een beroep op alle ouders om te komen helpen.’

Je kunt je hier aanmelden als vrijwilliger 
De tickets kosten 6,16 euro