Klassiek komt bij je binnen

‘’Klassiek komt bij je binnen’’ het motto van NPO Radio 4 wordt wel degelijk toegepast tijdens het gratis Hart & Ziel Festival. Op vrijdag 19 oktober zendt NPO Radio 4 rechtstreeks uit met de Hart & Ziel Lijst vanuit TivoliVredenburg in Utrecht.

Het publiek wordt opgewacht door operazangeres Tamar Niamut in de hal, mensen die speciaal vanuit het hele land zijn gekomen, om naar het Hart & Ziel Festival te komen. In de hal van TivoliVredenburg staat ook een piano waar pianist Stephan Harsono speelt. Nieuwsgierige mensen staan om de operazangeres heen en applaudisseren wanneer Tamar klaar is met zingen. Zo komt klassieke muziek letterlijk bij je binnen, wanneer je de eerste stap binnenzet in het gebouw. Mensen worden direct geconfronteerd met een muziekstuk of zang.

Het publiek wordt opgewacht door operazangeres Tamar Niamut in de hal van TivoliVredenburg.

Foto: Marc Wielaert

Het publiek wordt opgewacht door operazangeres Tamar Niamut in de hal van TivoliVredenburg.

Foto: Marc Wielaert

Het publiek wordt opgewacht door operazangeres Tamar Niamut in de hal van TivoliVredenburg.

Foto: Marc Wielaert

NPO Radio 4: ''Het Hart & Ziel Festival is het afsluitend festival van de Hart & Ziel Week, de week waarin NPO Radio 4 samen met zijn luisteraars de klassieke muziek viert.''

‘’Het Hart & Ziel Festival is het afsluitend festival van de Hart & Ziel Week, de week waarin NPO Radio 4 samen met zijn luisteraars de klassieke muziek viert. En aaneengesloten worden de 300 mooiste klassieke werken, gekozen door de luisteraar, gedraaid. Op het afsluitend festival voeren we veel werken uit de Top 20 live op voor de festivalbezoekers. Daarnaast organiseren we veel verschillende workshops en clinics waarin klassieke muziekliefhebbers, doorgewinterde en starters, op een creatieve en interactieve manier met klassieke muziek bezig zijn.’’ vertelt zendermanager ad interim NPO Radio 4, Niels Wensing.

Dieuwertje Blok in gesprek met musici

De Duitse-Ierse celliste Nuala McKenna neemt je mee in haar muziekwereld, ze speelt in een kleine ruimte waar plek is voor een beperkt aantal mensen. In een mini-privéconcert ervaar je de klassieke muziek van dichtbij, de passie en het talent wat de celliste Nuala McKenna heeft. De welbekende warme stem van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok brengt je dichterbij de muzikant met een interessant gesprek. ‘’Wonderbaarlijk, de tweede suite van Bach. Jij was al eerder te horen vandaag in de Hart & Ziel top-100 uitzending en je bent een van de finalisten van Dutch Classical Talent Tour-Award. Duits-Iers, je komt uit een hele muzikale familie, hoe van zelfsprekend was het dat jij ook de muziek in ging?’’ aldus Dieuwertje.

Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert

Dieuwertje Blok: ‘’Ja, ik zat al te kijken, er is een benijdenswaardig wezentje daar in jouw buik, zo dicht op de muziek zat.''

Nuala McKenna: ‘’Ik denk dat ik in de buik van mijn moeder al heel veel muziek heb gehoord.’’ Dieuwertje haakt er gelijk op in: ‘’Ja, ik zat al te kijken, er is een benijdenswaardig wezentje daar in jouw buik, zo dicht op de muziek zat. Ik moest denken wat die meekrijgt en dat had jij dus ook?’’ Nuala moet een beetje lachen: ‘’Nou, zo dicht niet. Ik heb het vooral van mijn vader, want hij is diegene die het meeste speelt thuis. Hij geeft pianoles, hij is iemand die ieder seconde, iedere minuut van de dag probeert te spelen, studeren en ik hoorde heel veel muziek. Mijn ouders luisterden altijd naar opnames, er was altijd muziek in huis.’’ ‘’Maar dat had ik ook, en toch heb ik het niet geërfd…’’ zegt Dieuwertje.’’ Een aantal mensen in het kleine zaaltje moeten smakelijk lachen om op de opmerking van Dieuwertje.

Workshop slagwerk: ‘’Olé’’

De volgende workshop staat op het programma, slagwerkgroep Percossa. In de zaal zitten al zenuwachtige en blije 60 á 70-plussers te wachten op vierkanten krukken, een cajon. Zeker een stuk of tien mensen zitten al te tokkelen met hun handen op de cajon, al snel komt iedereen erachter dat we iets gaan doen met de handtrommel. Iedereen kijkt elkaar lachend en vrolijk aan, wachtend tot er iemand komt die ons een workshop gaat geven. En dan komen er vier mannen het podium op en gaan als eerste een liedje spelen over een trein. Als eerste beginnen ze met een hoge noot en roepen ‘’Paaahhh’’ en de lage noot ervan, ‘’Pahhhh’’ ‘’Paaahhh’’ en vervolgens wordt het repertoire verder ingezet. ‘’Picipaaa, picipaa, picipaaa tieroooo’’ en al gauw zingt de zaal enthousiast mee.Het is net alsof je de trein voorbij hoort rijden, zo goed doen de slagwerkers de trein na, door simpelweg te zeggen ‘’woeeehh wooeehhh’.

Workshop slagwerk door de slagwerkgroep Percossa.

Foto: Marc Wielaert

Workshop slagwerk door de slagwerkgroep Percossa.

Foto: Joyce Hooreman

Bezoeker: ‘’Het was fantastisch om te doen, vanavond in mijn bed roep ik nog steeds Oléé.’’

Al gauw betrekt de slagwerkgroep het publiek erbij met humor en enthousiasme, en mensen leren al gauw hoe de cajon gespeeld moet worden. Mensen zijn erg enthousiast en doen allemaal erg hun best. Al snel speelt het publiek verschillende ritmes in canon tegen elkaar en klinkt het als vrolijke muziek. Na de workshop komt een man enthousiast op mij afgelopen en zegt: ‘’Het was fantastisch om te doen, vanavond in mijn bed roep ik nog steeds Oléé’’.

Live concert Hart & Ziel in radio-uitzending

Afgeladen vol zit de hal van TivoliVredenburg, er is amper een plek te vinden. Iedereen wil live meegenieten van het concert wat gespeeld wordt door het Radio Filharmonisch Orkest in de live radio-uitzending. Mensen die al sinds 11 ’s ochtend zitten en niet zijn weg te slaan van hun stoel nemen er ook een wijntje en borrelhapjes bij. De hele dag wordt er vanaf deze plek live radio gemaakt door onder andere Dieuwertje Blok.

Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert
Foto: Marc Wielaert

Hart & Ziel Slotconcert

NPO Radio 4: ''Mensen reizen vanuit het hele land om bij deze dag te kunnen zijn. Door de dag heen hebben 6500 mensen het festival bezocht.''

Wie er nog geen genoeg van kan krijgen is als klap op de vuurpijl een slotconcert door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor onder leiding van Markus Stenz, die het Hart & Ziel Festival afsluit.

Zendermanager ad interim NPO Radio 4, Niels Wensing kijkt positief op de dag terug. ‘’We zijn erg tevreden over het afgelopen Hart & Ziel Festival. Mensen reizen vanuit het hele land om bij deze dag te kunnen zijn. Door de dag heen hebben 6500 mensen het festival bezocht. Dat is inclusief het lunchconcert en het slotconcert van de Hart & Ziel Week in de grote Zaal van TivoliVredenburg. Beide concerten zaten helemaal vol.’’

NPO Radio 4: ''Klassieke muziek is belangrijk, omdat het 1000 jaar muziekgeschiedenis vertegenwoordigt, ontzettend rijk, gevarieerd en mooi is omdat het de basis vormt voor alle moderne muziek.’’

Wat precies klassieke muziek met je doet is voor iedereen anders, maar hoe dan ook, het komt bij je binnen, zo vindt ook Zendermanager Niels Wensing. ‘’Klassieke muziek is belangrijk, omdat het 1000 jaar muziekgeschiedenis vertegenwoordigt, ontzettend rijk, gevarieerd en mooi is omdat het de basis vormt voor alle moderne muziek.’’