UTRECHT - Het lijkt erop dat de aankomende verkiezingen veel invloed zullen hebben op woningcorporaties. Zo zou er onder de huidige regering veel veranderd zijn rondom het beleid van woningcorporaties, aldus Lutina Terpstra, hoofd Klant en Verhuur van woningcorporatie Bo-ex.

De grootste misvatting vanuit de huidige regering zou zijn dat woningcorporaties zeer vermogend zijn: ze beschikken daarentegen wel over een ruim vermogen, maar dit zou nog niet betekenen dat er veel geld te besteden is. Zo zou er onvoldoende aandacht zijn voor het feit dat investeren in sociale huurwoningen zeer kostbaar is. Bovendien blijkt het lastig voor corporaties om te investeren: “De bouw van sociale huurwoningen kost veel geld, maar omdat hier een lage huur tegenover staat, is het lastig om rendabel te zijn”, zo vertelt Terpstra.

Ook moet er een balans gecreƫerd worden voor mensen met een modaal inkomen: zo komen zij niet in aanmerking voor een hypotheek en dus niet voor een particuliere woning, maar zijn zij anderzijds weer te vermogend om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Afgezien van de bovengenoemde knelpunten, vinden er momenteel ook nieuwe ontwikkelingen plaats rondom sociale huurwoningen en woningcorporaties. Zo willen woningcorporaties scherper toezien op vroeg signalering van huur incasso problemen. Mensen die hun huur niet betalen, worden sinds kort in een vroeg stadium persoonlijk benaderd om eventuele (multi)problemen snel te kunnen herkennen.

Al met al zal het nieuwe beleid van woningcorporaties grotendeels afhangen van het beleid van de nieuwe regering. Het is dus voor woningcorporaties afwachten wat de verkiezingen van 15 maart zullen brengen.