De maand december is weer aangebroken. Sinterklaas is het land uit en we leven met zijn allen toe naar kerst. Daar horen uiteraard kerstmarkten bij. Utrecht pakt dat dit jaar groots aan. De gemeente organiseert 'Knus Utrecht': een driedaags durend winterfestival met gezellige markten en huiskamers.

‘Knus Utrecht’ zou vrijdagmiddag om 16.00 uur op de Neude moeten beginnen. Op het programma staat live muziek van ‘Utrechts Finest’. Muziek is echter nergens te horen, laat staan dat er publiek te zien is. Jacco (28) is druk bezig met de opbouw en roept enthousiast: ‘’Het begint om 16.00 uur!’’ Als hij op zijn horloge kijkt snapt hij er ook niet zo veel meer van: ‘’Oh dat is het al geweest… Ja, er zouden bandjes moeten optreden. Ik weet eigenlijk ook niet waar zij blijven.’’

Ik weet eigenlijk ook niet waar de bandjes blijven

De eerste band begint uiteindelijk om 17.00 uur met spelen. Hier komt echter nog niet veel publiek op af. Het meisje achter de bar gaapt. De zanger van de band hupt wat heen en weer. Nanda (33) ergert zich eraan: ‘’Ik snap niet waarom hij niet gewoon stil kan blijven staan, super irritant.’’ Wanneer de zanger vertelt dat hij ‘kneiter’ koude handen heeft en dat hij uit Rotterdam komt, is Nanda er helemaal klaar mee: ‘’Hij moet zich echt niet zo aanstellen. En waarom nodigen ze Rotterdammers uit in Utrecht? We hebben vast genoeg jongeren uit de omgeving die hier ook dolgraag willen staan.’’

Naarmate de avond vordert lijkt de band zich steeds beter op zijn gemak te voelen. Ze beginnen zelfs grapjes te maken: ‘’Wij praten zacht, maar maken harde muziek. Oh, en wij laten ook harde winden.’’ Mensen uit het publiek laten met wat gegniffel weten dat zij dit waarderen. De organisatie van ‘Knus’ zet op meerdere plekken vuurkorven neer, waardoor er steeds meer publiek blijft hangen. Zo creëren zij eindelijk een beetje het huiskamergevoel.

‘Knus Utrecht’ trekt maar weinig bezoekers.
Foto: Alissa Verwoerd

 

De Neude vormt vandaag het podium van de aftrap van een drie dagen durend kerstfestival. Op 14, 15 en 16 december zijn er zeven verschillende markten in Utrecht, die allemaal gratis te bezoeken zijn. Kleding, hapjes en drankjes, handgemaakte producten, het is allemaal te vinden op de markten van ‘Knus’. Daarnaast heeft ‘Knus’ allerlei ‘huiskamers’ neergezet waar je terecht kunt voor muziek, theater en lezingen. Deze huiskamers, waar de Neude er een van is, zijn volledig ontworpen en gebouwd door studenten ‘Theatre Design’ van de HKU.

Biertjes en wijntjes lijken uiteindelijk het recept voor een leuke avond. Steeds meer mensen wagen een dansje en lachen uitbundig met elkaar.

Een paar uur geleden wilde je hier niet dood gevonden worden

Om 19.30 uur vindt de eerste ronde van de muziekbingo plaats. In plaats van getallen staan er muziektitels op de bingokaarten. Van klassieke kerstnummers van ‘Wham!’ tot de nieuwste hits van Ed Sheeran, alles komt voorbij. Deze nummers worden vervolgens afgespeeld en door de vele deelnemers hard meegezongen. Shirley (25 jaar) wil erg graag winnen: ‘’Ik moet en zal eerder bingo hebben dan mijn vriendinnen.’’ Dat lukt haar uiteindelijk ook. Wanneer ze bingo roept, zijn er veel deelnemers die plagerig zingen: ‘’Valse bingo, valse bingo.’’ Shirley gaat er toch met de prijs vandoor: een drinkglas in de vorm van een cactus. De overige deelnemers hoeven niet te treuren. De muziekbingo heeft drie rondes met vijf prijzen. Nog genoeg kans om ook een prijs te winnen.

De avond wordt afgesloten met een ‘Anti-koudenvoetendisco’. Onder het genot van een hapje en een drankje gaan de voetjes van de vloer. Het stroeve begin van de avond lijkt door iedereen te zijn vergeten. Bezoeker Jan (48) kan dat beamen: ‘’Een paar uur geleden wilde je hier niet dood gevonden worden, maar nu is het reuze gezellig. Ik denk dat dit weekend nog veel moois belooft.”