UTRECHT- Gisteren zijn in alle Utrechtse wijken de voorrondes van het KNVB-schoolvoetbaltoernooi van start gegaan. De komende weken staat in heel Utrecht het schoolvoetbal centraal. Er doen meer dan 4000 leerlingen van Utrechtse basisscholen mee aan het toernooi.

De KNVB organiseert elk jaar voor alle basisschoolleerlingen van groep 5 tot groep 8 een schoolvoetbaltoernooi. Elke school in Nederland kan zich hiervoor op geven. In Utrecht wordt het schoolvoetbaltoernooi georganiseerd door stichting Harten voor Sport, dit is de Utrechtse organisatie voor sport en bewegen in de buurt.

“Het activeren en aanmoedigen van kinderen om te gaan sporten, en de verbinding van kinderen dat het met zich mee brengt is het doel van dit toernooi”, zegt Casper Coldenhoff, programmacoördinator bij Harten voor Sport. De stichting probeert er dan ook voor te zorgen dat elk kind kan deelnemen aan dit toernooi en dat het zo goed mogelijk geregeld is. Dit doen zij in samenwerking met lokale voetbalclubs, FC Utrecht en gemeente Utrecht. De lokale voetbalclubs zorgen voor de accommodaties en FC Utrecht promoot het voetbaltoernooi door bijvoorbeeld met profspelers langs basisscholen te gaan: “Net als de andere lokale voetbalclubs probeert FC Utrecht haar maatschappelijke steentje bij te dragen”, zegt Coldenhoff. De gemeente Utrecht verstrekt de stichting subsidie om dit evenement te kunnen organiseren.

Tijdens het schoolvoetbaltoernooi staan sportiviteit en respect voor elkaar centraal. Sportief gedrag wordt beloond, er is namelijk een sportiviteits klassement. Bovendien spelen de aanvoerders van de teams met een vreedzame aanvoerdersband, dit om de vreedzame aanpak van het toernooi te ondersteunen. De finale van het schoolvoetbaltoernooi is op woensdag 12 april op voetbalclub DESTO.