Peter Braakman is 33 jaar en woont in Utrecht. Sinds twee weken heeft hij een nieuwe koffiezaak geopend genaamd: Cupp

‘’Hiervoor werkte ik vijf jaar lang als franchisenemer bij Doppio Espresso, dat was ook onder mijn eigen naam. Dit houdt in dat ik Doppio op mijn gevel plak, dat deed ik onder eigen risico en het betekent dat je een zelfstandige ondernemer bent. Maar ik was na vijf jaar toe aan een nieuwe uitdaging. Aan de achterkant wordt er gewoon heel veel voor je geregeld, wat aan de ene kant heel fijn is, maar dit maakt het minder uitdagend en nu doe ik alles zelf, wat het voor mij uitdagender maakt.

Ooit heb ik in Australië stage gelopen, bij een marketing kantoor. Daar heb ik twee dingen geleerd, dat ik niet de hele dag stil kan zitten en dat ik het concept van een koffiebar heel chill vind. De combinatie tussen een heleboel verschillende mensen die op een dag langs komen, mensen die zitten te werken, mensen die even een koffie to go komen halen of mensen die denken even een koffie momentje op de dag met een gebakje erbij. Je hebt allerlei verschillende mensen, waardoor het heel dynamisch is. Er is heel veel variatie, dat maakt het leuk en het product is heel leuk om mee te werken. Dit is de reden dat ik aan een koffiezaak ben begonnen. Ik werk er nu vijf jaar mee en je kan nog steeds elke dag een heleboel leren en zorgen dat het elke dag beter wordt. Die wereld ontwikkelt zich heel erg, dus het is heel leuk om daar mee bezig te zijn.

De naam van mijn zaak is van de afkorting cupping, koffie cuppen. Het koffie cuppen is een manier van koffie proeven, je kent het misschien wel een beetje van wijn. Van die wijnproevers die dan wijn lopen te slurpen en uitspugen, bij koffie cuppen doe je een beetje hetzelfde. Dan doe je koffie op je lepel en dat slurp je dan op. Op die manier kun je smaken herkennen en ontdekken. Het is een manier om de kwaliteit van de koffie te controleren. Ik wil dat mensen hier telkens nieuwe smaken ontdekken, dat je telkens een beetje verrast wordt en op zoek gaat naar nieuwe dingen. Dat is waar de naam vandaan komt. Dat doe ik zowel hier als in de koffie workshops die ik geef en daarin probeer ik mensen echt op zoek te laten gaan naar nieuwe smaken en naar wat koffie allemaal te bieden heeft. Deze workshops geven we in de zaak, maar we hebben ook een trainingslocatie in Utrecht. We doen dit particulier en zakelijk, dus we geven ook horecazaken training die hun personeel wilt trainen. Dit is erg leuk om te doen.

Ik ben nu twee weken open en het is sinds die tijd heel goed gegaan. Ik had bijna geen betere start kunnen wensen. Ik krijg hele fijne reacties op de ombouw die we gedaan hebben. Ik ben hier al vijf jaar en het personeel zit hier al langer. Dat is allemaal gebleven, alleen de inrichting, de naam en de zaak is veranderd. Mijn vaste gasten zijn ook gebleven en die reacties zijn allemaal heel fijn en positief. Het ondernemerschap is mij ook goed bevallen. Je hebt in de voorbereidingen veel zelf kunnen doen, dingen zoals de menukaart, gebak. Ik heb echt alles samen met het personeel kunnen opzetten, we zijn in totaal met twaalf man, dat maakt het ook heel erg leuk om te doen.

Voor de toekomst heb ik nog wel ambities om verder te groeien. Dit in de workshops, maar ook met de koffiebar. Ik weet nog niet precies hoe ik het wil doen, maar in ieder geval de workshops groter maken en wellicht misschien naar meer locaties. Maar dat is voor mij nog verre toekomst, eerst wil ik deze zaak echt goed hebben en dat is op dit moment voor mij het belangrijkste. Als ik zie dat dit goed is, kan ik daarna verder kijken.

Er zijn veel koffiezaakjes in Utrecht. Wat ons anders maakt, wat ook in onze naam zit is dat je nieuwe smaken ontdekt. Dit staat centraal en dat proberen we ook echt te doen, wij hebben hele pure koffie. We serveren bewust geen suiker bij onze koffie, want wij vinden dat je je koffie eerst puur moet proeven, voordat je er suiker in doet en dan merk je dat onze koffies veel zachter zijn dan die je gemiddeld drinkt. Je proeft nu gewoon bewust wat je aan het drinken bent, in plaats van dat je er klontjes suiker in doet en je hem achterover slaat en dat was je koffie. Daarnaast bedienen we aan tafel, dat gebeurt lang niet overal. We willen als je hier zit, dat je dan ook lekker rustig zit en het gevoel hebt of je in een huiskamer bent. Bij deze term gaan mijn nekharen overeind staan, maar uiteindelijk is het natuurlijk wel wat je wilt. En dit is hetgeen waardoor mensen zeggen: ‘Laten we bij Cupp een kopje koffie drinken.’ Wij zijn gewoon heel uitgebreid. We hebben het complete aanbod, lunch, gebak en alles wat we hebben is huisgemaakt en we proberen onze producten lokaal te halen. Dit is wat ons anders maakt.’’