Goede koffie én goede muziek. Rob Dunk had zijn twee ‘verslavingen’ nog nooit samen gezien. Daar moest verandering in komen. Met zijn nieuwe zaak ‘Black Brew’ komen de werelden van koffie en muziek in de Willemstraat bij elkaar.

‘’Het openen van een koffiezaak zat altijd al in mijn achterhoofd. Ik was hiervoor werkzaam in de mode en moest daar veel voor reizen. Tijdens het reizen had ik vaak geen mooie werkplek. Ik sluit mezelf niet graag op in mijn hotelkamer. Ik ging daarom vaak met mijn laptopje naar een koffiebarretje in de buurt. Hier was het een stuk beter vertoeven dan in het hotel. Iedere keer als ik weer in een koffiezaak zat dacht ik: ‘Dit lijkt me zo leuk. Ik wil ook een koffiezaak beginnen.’

Vorig jaar liep ik tegen dit pandje in de Willemstraat aan. Ik zag er meteen mogelijkheden in en ik heb toen niet getwijfeld. ‘Ik ga dit gewoon doen’, was mijn gedachte.

Ik ben koffieverslaafd en ik ben muziekfreak. Dat komt hier volledig samen. Een goed kopje koffie met een lekkere plaat op de achtergrond is voor mij echt genieten. Je zult hier niet snel een nummer uit de Top 40 horen. Verder heb ik wel verschillende stijlen muziek. Het gaat van elektronic, naar alternative, naar independent. Als de nummers maar van goede kwaliteit zijn. Ik denk dat mensen dat wel kunnen waarderen. Bezoekers kunnen trouwens ook zelf een plaatje draaien, of zelfs hun eigen plaat meenemen.

Ik heb een keer een platenwinkel en een koffiebar in één gezien, maar dit is volgens mij echt nieuw. Daarin onderscheidt ‘Black Brew’ zich van andere koffiezaken.

Het was de bedoeling om eind november al te openen. Dit bleek iets te enthousiast. Ik heb bijna alles zelf verbouwd. Er is geen aannemer aan te pas gekomen. In de praktijk viel de verbouwing toch een beetje tegen en duurde alles een stuk langer dan verwacht. Dit is een oud pandje. Vroeger zat hier een bakkerij. Toen de hele zaak was leeggehaald, schrok ik wel. Ik liep tegen meerdere verrassingen aan. De elektriciteit moest volledig worden vernieuwd en de riolering is voor een gedeelte opnieuw aangelegd. Er was ook nog geen verwarming in het pand.

Halverwege de verbouwing hadden we een lekkage. De hele zaak stond blank. Gelukkig ben ik redelijk stressbestendig. Ik voelde geen druk om de zaak al te openen. Ik wilde pas open als ik echt tevreden was en alles echt af was.

Dat is nu het geval. Eigenlijk zou ‘Black Brew’ vandaag openen, maar de pinautomaat had een storing. Dit wordt aankomende maandag gerepareerd. Dinsdag gaan we dus echt open.

 

De horeca is voor mij en mijn personeel helemaal nieuw. We gaan daarom stilletjes open, zonder toeters en bellen. Zo kan iedereen rustig worden ingewerkt en kunnen we nog iets doen met de reacties van onze bezoekers. Halverwege februari wil ik een grote opening organiseren. We bouwen er dan een feestje van.

Ik vind duurzaamheid erg belangrijk. Met de verbouwing hebben we veel materialen hergebruikt of tweedehands gekocht. Voor de koffiebonen werk ik samen met een ambachtelijke branderij uit Utrecht: ‘Keen’. Zij hebben ‘Single origin coffee’. De koffie van ‘Keen’ komt rechtstreeks vanuit een kleine plantage in Brazilië. Hier zitten geen bedrijven meer tussen. Dat is dus heel biologisch en duurzaam.

Ik ga op een andere manier koffie maken dan de meeste zaken. In Japan zag ik voor het eerst koffie door middel van de sifon bereiding. Dit duurt iets langer dan normaal, maar het is een hele beleving om naar te kijken en de smaak is ook heel goed. Onderin de sifon gaat water en bovenin gaat gemalen koffie. Een brander verwarmt het water tot 90 graden. Het water gaat door de trechter naar boven en komt terecht bij de koffie. Als de sifon een borrelend geluid begint te maken, is de koffie klaar. In ‘Black Brew’ ga ik mijn koffies ook bereiden met een sifon.

Naast verschillende soorten koffie, verkoop ik ook ambachtelijke taarten, brownies en gebak. Deze zien er fantastisch uit. In de toekomst wil ik ook ontbijt en lunch gaan verzorgen, maar dat is iets voor in een later stadium.

Ik wil later ook heel graag een eigen koffieboon gaan ontwikkelen, onder de naam ‘Black Brew’. Het concept ligt al klaar en ik heb ook al een verpakking ontworpen. Dit is echter wel iets voor de toekomst. Ik wil eerst een succes gaan maken van deze zaak. Het is een spannend avontuur, maar ik heb er heel veel zin in.’’