UTRECHT – Wanneer je de Coffee Company aan de Nachtegaalstraat in loopt, valt het meteen op: overal laptops. Aan iedere tafel zitten klanten gebruik te maken van de gratis wifi, terwijl ze langzaam hun koffie opdrinken. De zaak begint steeds meer op een werkplek te lijken. Wat vindt store manager Sara van der Kolk hier eigenlijk van?

“Om eerlijk te zijn wel jammer, omdat ik vind dat de Coffee Company voor iedereen toegankelijk moet zijn en niet alleen voor flexwerkers”, zegt Sara van der Kolk, store manager bij Coffee Company Nachtegaalstraat. “Diversiteit in klanten zorgt voor een goede sfeer vind ik. Flexwerkers, huisvrouwen, studenten en dagjes-mensen moeten zich allemaal welkom voelen om een kopje koffie te mogen drinken.”

Wat vind je ervan als mensen lang gebruik maken van de wifi, maar nauwelijks wat te drinken bestellen?
“Dat vind ik gebruik maken van de locatie. We zijn een horecagelegenheid, geen bibliotheek of openbare ruimte.”

Waarom denk je dat Coffee Company zo aantrekkelijk is voor mensen om te werken?
“Als eerste natuurlijk de koffie die heerlijk is, daarnaast dat je altijd internet hebt en dat je je welkom voelt om te gaan werken. Heel veel klanten zeggen dan ook dat de Coffee Company een tweede huis is. Onze indeling, meubilair en extra stopcontacten zorgen er ook voor dat het aantrekkelijk is om te komen werken.”

Klanten zitten dus regelmatig een paar uur achter elkaar achter hun laptop te werken. Zo ook Martijn.

Martijn van den Heuvel,  freelance Strategic Communications & Change Specialist
Indien er op je werk een bureau of werkplek beschikbaar is, maak je daar vaak gebruik van?
“Ik werk ongeveer één dag per week thuis en de overige dagen bij klanten op kantoor. Zo kan ik goed contact houden met wat er speelt. De meeste organisaties waar ik voor werk beschikken over flexplekken, daar ben ik dan meestal te vinden.”

Heb je thuis een eigen werkplek of studeerkamer?
“Ja, ik heb een werkplek thuis. Hier maak ik met name in de avond of in het weekend gebruik van. Ik vind het leuk om in wisselende werkomgevingen te werken. Dit inspireert ook om op andere manieren naar het werk te kijken.”

Je zit regelmatig bij Coffee Company en misschien ook wel bij andere koffietentjes te werken. Waarom werk je hier graag?
“Naast de (meestal) goede koffie, is het ook leuk om af en toe in een andere werkomgeving te zitten. Ik kan goed werken in een rumoerige omgeving, het helpt mij zelfs in mijn concentratie.”

Hoe vaak bestel je iets en maak je ondertussen gebruik van de gratis wifi?
“Om de 45 minuten gok ik. Soms vaker. En dan bestel ik meestal een medium-sized cappuccino. Soms maak ik gebruik van de Wi-Fi, soms van mijn mobiele netwerk. Mijn mobiele netwerk heeft de voorkeur in verband met de veiligheid. Ik denk dat dit ook wel in verhouding staat met hoe lang ik gebruik maak van het internet. Ik ben een grootverbruiker als het op koffie aankomt.”

 

Laurens Kuiper,  Visual Creative bij Initiative Tomorrow
Indien er op je werk een bureau of werkplek voor je beschikbaar is, maar je daar vaak gebruik van?
“Op het moment dat ik moet nadenken over een nieuwe creatieve insteek voor een van onze concepten is het soms weleens lekker om niet in dezelfde ruimte te zijn als waar je elke dag zit. Plus de ruimte waar ik werk is totaal niet inspirerend. Gelukkig gaan we eind juni verhuizen naar de Zuidas naar een nieuw pand.”

Heb je thuis een eigen werkplek of studeerkamer?
“Ik heb wel een bureau waar ik thuis aan zou kunnen werken, maar ik betrap er dan op dat ik in mijn luie stoel ga zitten en toch even ga Netflixen. Wat natuurlijk leuk is, maar niet productief.”

Je zit regelmatig bij Coffee Company en misschien ook wel bij andere koffietentjes te werken. Waarom werk je hier graag?
“Ik woon boven de Coffee Company dus voor mij is het eigenlijk de trap naar beneden lopen en ik kan aan de bak. Er zijn veel mensen die ook aan het werk zijn, dat stimuleert mij wel om mijn werk op te pakken. Ik heb ook weleens stillere ruimtes geprobeerd, maar dat werkt meestal averechts. Ik heb wel een beetje afleiding om me heen nodig.”

Hoe vaak en hoe lang zit je gemiddeld in Coffee Company te werken?
“Ik zit gemiddeld twee keer per maand bij de Coffee Company. Een paar maanden geleden veel vaker want toen werkte ik nog als freelancer dus had ik zelf niet echt een ruimte om iets op te pakken.”