Het begon als een spontaan idee van de twee jeugdvrienden Max Kranendijk en Robert Croese. Maar nu is hun initiatief voor koken met ouderen inmiddels in meerdere steden een feit: Oma’s Soep. Op donderdag 23 mei vond de eerste kookdag in Utrecht plaats, onder leiding van studenten Sophie Wynaendts en Joosje Dullaert.

Het is warm in de keuken van buurtcentrum Sterrenzicht. Bij het kookeiland stallen twee meiden de meegebrachte ingrediënten uit over het eiland. Een frisse wind die door de ramen naar binnen waait zorgt ervoor dat de keuken niet te warm wordt.

Op kerstavond 2016 maakte oma Grootje met veel plezier weer haar vertrouwde bouillonsoep. Zij vertelde haar kleinzoon Max dat ze zich soms wat eenzaam voelt en graag vaker samen met iemand soep zou willen maken. Helaas woont haar familie te ver weg en zijn steeds meer vrienden niet zo mobiel. Kleinzoon Max en mede-student Robert bedachten een paar dagen later in de kroeg een plan om ouderen samen te brengen en Oma’s Soep te beginnen.

Robert werd tijdens zijn studie geneeskunde veel geconfronteerd met eenzaamheid. “Ik zag dat oudere mensen eigenlijk steeds vaker voor een gesprekje bij een arts kwamen en niet omdat ze ziek waren.”

Bij Oma’s Soep maken ouderen en jongeren samen heerlijke verse soepen. De soep, die alleen bestaat uit overgebleven ingrediënten van de dag ervoor, wordt op verschillende locaties in Amsterdam en Groningen gemaakt. Max en Robert willen op deze manier een positieve bijdrage leveren aan twee maatschappelijke problemen, namelijk het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen en het voorkomen van voedselverspilling. Na Amsterdam, Groningen en de opstartfase in Rotterdam, is nu ook Utrecht aan de beurt. In buurtcentrum Sterrenzicht zijn de eerste kookdagen ingepland.

Achterin de keuken staan Sophie en Joosje de materialen klaar te leggen. Sophie Wynaendts (21, studente Global Sustainability Science) en Joosje Dullaert (21, studente psychologie) waren onbekenden voor elkaar, maar hebben elkaar door Oma’s Soep volledig gevonden. Joosje: “Apart van elkaar zijn we naar de baas, Max, toegegaan. Via via kennen we hem toevallig allebei. Op het moment dat ik bij hem kwam, zei hij dat er ook iemand anders in Utrecht was die het op wilde zetten. En dat was Sophie. We hadden allebei het idee dat we iets extra’s wilden doen voor de ouderen.” Zo is het balletje gaan rollen en zijn de meiden met elkaar in contact gekomen. Beiden wisten ze dat andere steden dit ook al deden en allebei waren ze enthousiast om dit ook in Utrecht op te zetten.

Het realiseren van Oma’s Soep in Utrecht ging erg soepel. Buurtcentrum Sterrenzicht was vanaf het begin enthousiast. Er werd een contactpersoon aangewezen om de ouderen te benaderen en te flyeren. Jongeren kijken veel op social media waardoor die makkelijk te bereiken zijn. Ouderen maken hier weinig (tot geen) gebruik van. “Flyers zijn belangrijk voor de ouderen, zodat juist zij ook bereikt worden” aldus Joosje. Het buurthuis werd al snel als goede locatie bestempeld, omdat daar vaak de connectie met de ouderen al is.

Vervolgens zijn de data gekozen. Vanmorgen vroeg hebben Sophie en Joosje de gedoneerde groentes bij supermarkt De Goey-Koot aan de Nobelstraat opgehaald. De groenteman is bereid geweest om tomaten, knoflook, uien en wortels te doneren. Het Vlaams broodhuis heeft vijf broden gedoneerd om te serveren naast de soep. Sophie: “Het kan allemaal heel erg leuk uitpakken. Het voorbereiden van een gerecht met ouderen, samen de groentes snijden en kletsen over de ‘goede ouwe tijd’. Hiermee kunnen we de eenzaamheid onder ouderen tegengaan. We willen de drempel voor de ouderen erg laag houden, zodat ze ons ook leren vertrouwen. We missen nu nog het vertrouwen van de ouderen dat het ook écht leuk is.” Oma’s Soep werkt samen met vrijwilligers. In Utrecht zijn er direct zes mensen gevonden die enthousiast waren om mee te helpen. Vrijwilligster Pauline Schuitema: “Ik zag het via Sophie, een clubgenoot van mij, op Instagram voorbijkomen. Ik had het al eerder voorbij zien komen in Groningen, van mensen die ik daar ken. Het leek me leuk om zelf ook te doen.” De vrijwilligers worden als het ware aan een oudere gekoppeld om een band op te bouwen.

De ouderen uit het buurtcentrum hebben genoten van de gemaakte tomatensoep. De volgende kookdag is 7 juni in buurtcentrum Sterrenzicht.