De vier grote steden (G4) Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht onderzoeken of je door regionale inschrijving voor een sociale huurwoning sneller een woning kunt vinden in de grote steden.

Volgens de Utrechtse wethouder Paulus Jansen, werkt de gemeente Utrecht nu al samen met zestien buurtgemeenten. Zelf zegt hij het volgende: ‘Wij werken nu samen met de buurtgemeenten, maar een regeling met G4 en zelfs het liefst landelijk zou beter zijn.’ Het zou de huurders meer flexibiliteit kunnen bieden.

De gezamenlijke wachtlijst zou dan wel rekening moeten houden met de bewoners uit ‘eigen’ stad en met mensen die lastige vacatures komen vervullen. Momenteel kan er al voorrang worden verleend aan deze mensen bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

De Woonbond pleit al jaren voor een soort ‘Funda’ voor huurders. Zo vindt ook Erik Maassen van de belangenorganisatie voor huurders dat een regionale of zelfs landelijke wachtlijst beter is. ‘Je moet nu apart betalen voor elke regio waar je je inschrijft, terwijl je jaren van tevoren niet weet waar je een woning nodig zult hebben.’

De gemeente Den Haag wil voornamelijk meer betaalbare woningen en vindt dat eerst de verhuurdersheffing geschrapt moet worden, dan kunnen de corporaties weer gaan bouwen. Rotterdam wil juist meer huurders en kopers aantrekken in het midden- en hoge segment in plaats van goedkope woningen in de stad. Amsterdam lijkt het grootste belang te hebben bij een regionale inschrijving omdat daar de wachttijden op kunnen lopen tot veertien jaar. Als de schaal groter wordt, wordt het probleem kleiner.