Teske de Schepper. je kent haar of je kent haar niet. De 23-jarige influencer heeft sinds 2009 haar eigen webblog en sinds 2010 is ze bekend op YouTube. Wat doet ze dan op een podium? Ze maakt ook nog eens muziek. Met haar debuutalbum Porselein gaat ze heel Nederland door en nu is ze in Utrecht.

In het kleinschalige zaaltje De Helling staan ongeveer 100 mensen te wachten voor een leeg podium. Achtergrondmuziek en velle lichten staan aan als een soort voorprogramma. De eerste drie rijen mensen beginnen te roepen: “Teske! Teske! Teske!”. Dan begint de band met het spelen van het eerste nummer. Het publiek begint te klappen en de lichten worden gedempt. Teske komt op, het gejuich en geklap wordt alleen maar harder. Het eerste nummer heet ‘wildernis’. Zo opende ze het een-na-laatste concert van de Porselein Tour. Links van het podium staat een televisie die stukjes uit muziekvideos weergeeft tijdens de liedjes.

Een deel van de muziekvideo van ‘in mijn hoofd’ wordt tijdens het nummer afgespeeld.

Teskes doelgroep bestond jarenlang uit jonge tienermeisjes die naar haar YouTube-filmpjes keken. Toch heb ik meerdere leeftijdsgroepen in de zaal gespot, 18-plussers herken ik aan de bandjes die je krijgt voor alcoholgebruik. Na de show deelde een fan op Twitter dat ze Teskes publiek heel mooi vindt vanwege de verschillen in gender, stijl en leeftijd. Dit is precies waar Teske op hoopte: “Ik ben zo blij dit te horen. Ik wil zo graag dat mijn show een plek is waar je jezelf kan zijn, ongeacht je leeftijd of wat dan ook.”.

 

Tussen de liedjes door neemt Teske even de tijd om met ons te praten. Ze bedankt ons regelmatig voor het applaus en het meezingen. Bij sommige liedjes vertelt ze er nog kort wat over, zoals het nummer ‘kom bij jou’ met Joshua Nolet van Chef’Special. “Dit nummer betekent heel veel voor zowel Joshua als voor mij. Het zou raar zijn als ik zijn stuk ga zingen, dus dat doe ik niet.”, zegt Teske terwijl de band achter haar al begint. Soms hoor je een “woooh” en geklap tussendoor. Verder hoor je Teskes nummer, want de hele zaal zingt mee. Wie wel een bezoekje gaf aan de show is pop-artiest Cartiez. Samen zingen ze ‘andersom’, nog een nummer uit het album Porselein.

Teske is van het podium afgegaan om te dansen met de fans.

Naast nummers uit haar debuutalbum, zingt ze ook oude nummers, zoals ‘Oesters en Champagne’. Dit is een van haar eerste nummers. Halverwege dit nummer zegt ze: “Ik kom naar beneden, guys.” en gaat ze van het podium af. Dan staat ze even te zingen en te dansen midden in het publiek. Je ziet al gauw een cirkel van telefoons en mensen 0m haar heen die met haar mee springen. Dit doet ze bij elk concert. Ook heeft ze een nummer voor haar moeder gezongen: ‘1000 vragen (elke dag)’, geschreven met Paul de Munnink. Toevallig leerde Teske zijn muziek kennen via haar moeder, dus dit vond ze een extra mooi nummer, vertelde ze openhartig. Bij de wat langzamere nummers doen veel fans de zaklampen aan op hun telefoon en zwaaien ermee.

 

Je kan goed zien dat Teske contact met ons wil. Ze probeert iedereen aan te kijken en loopt naar elke hoek van het podium tijdens het zingen. Bij teksten zoals ‘ik kom bij jou’ wijst ze iemand aan in het publiek en ook neemt ze een cadeautje aan van iemand uit de eerste rij. Ze roept ons regelmatig op om luid mee te zingen en dat het harder kan.

Na een aantal nummers vertelt ze dat dit de show was en loopt de band met Teske weg, maar het publiek schreeuwt al snel: ‘We want more! We want more!’. Ik hoor in elke hoek het woord ‘lavendel’, want dat is een nummer die ze nog niet zongen had. En ja hoor, ze is terug en vertelt dat ze twee hele belangrijke nummers vergeten waren.

Naast de merchandise stand staat Teske klaar voor foto’s en kletsen.

Het concert is voorbij en de rij voor de merchandise groeit. Je hebt t-shirts, mokken, posters en canvastassen met songteksten en de ‘T’ van Teske. Zelf heeft ze ook scherven beschreven met teksten die nooit een liedje hebben gehaald. Deze scherven zijn uniek en ze waren snel uitverkocht. Per concert waren er maar een paar. Een tijdje daarna staat Teske naast de merchandise stand om met fans op de foto te gaan en een praatje te maken.

“Ik vind dat ze hele mooie teksten schrijft”, vertelt Marte uit het publiek. “Toen ik met haar op de foto ging, zei ze dat ze het heel leuk vond om te zien dat er ook nog bier wordt gedronken op haar concerten”. Haar teksten bevatten veel metaforen, zoals ‘een infuus vol bloemen’, ‘bang in het donker, leef in de nacht’ en ‘ik kan ook kapot, want ik ben van porselein’.