UTRECHT- De huur in en rondom Utrecht stijgt per 1 juli, deze verhoging is echter de laagste huurverhoging in jaren binnen de regio. De stijging bedraagt gemiddeld 0,7 procent. Dit maakte het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) gisteren bekend op hun website door middel van een persbericht.

Voor huishoudens met een inkomen van €40349,- zal de huurverhoging gemiddeld 0,2 procent bedragen. Dit geldt voor 85 procent van de huurders die bij een van de 22 aangesloten woningcorporaties huren. Met deze relatief lage huurverhoging zorgen de corporaties ervoor dat de sociale huurwoningen betaalbaar blijven voor mensen met een lager inkomen.

Bij huishoudens waarvan het inkomen meer dan €40349,- bedraagt, zal de huurverhoging wat hoger zijn. Dit geldt voor vijftien procent van de huurders. Voor deze huurders zal er vanaf 1 juli een inkomensafhankelijke huurverhoging van maximaal 4,3 procent gelden. Gemiddeld zal dit uitkomen op 3,7 procent. Deze huurders zullen echter nooit meer gaan betalen dan de maximale redelijke huur voor een huis laat het RWU weten in het persbericht.

Een deel van de woningcorporaties rekent helemaal geen extra huur vanaf 1 juli. Woningcorporatie Mitros verlaagt zelfs de huren van huurders met lage inkomens. Zij dekken deze kosten door beperkte huurverhogingen van huurders die te goedkoop wonen. Andere corporaties nemen enkel maximaal de inflatie die 0,3 procent bedraagt als huurverhoging.