De Utrechtse kunstenaar Michiel Kuijper is begonnen met het verzamelen van lachgas patronen. Hij wil hiermee een kunstwerk gaan maken die bijdraagt aan de bewustwording van wat men op straat gooit. Tot eind oktober kunnen alle bewoners van Utrecht helpen met de patronen te verzamelen. Deze kunnen in de laatste week ingeleverd worden bij speciale inleverpunten. De bedoeling is om te kijken hoeveel er in een maand verzameld kan worden. Daarna gaat Michiel Kuijper beginnen met het kunstwerk.

Michiel wilde al een langere tijd een kunstwerk maken van lachgas patronen. De doorslag om nu actie te ondernemen kwam doordat zijn buurvrouw verongelukte op de fiets. Zij reedt over een lachgaspatroon en maakte een harde val op haar gezicht.

Via facebook heeft Michiel een bericht geplaatst waarin hij om hulp vraagt met inzamelen. Enthousiast wordt er op het idee gereageerd. Onder andere door de organisatie Duurzame week. De Duurzame Week heeft zich verbonden aan het project en zorgt de laatste week van oktober voor de inzamelpunten door heel Utrecht. Op de website van Duurzame Week zijn alle verschillende inleverpunten te vinden.

De Duurzame week in Utrecht is een event waarin je een week lang op verschillende locaties rondom het Jaarbeursplein je kan laten begeven in alles wat met duurzaamheid en een duurzame toekomst te maken heeft. Dit wordt gedaan aan de hand van presentaties, lezingen en discussies met interessante sprekers en professionals. Dit jaar is de derde editie van de Duurzame Week van 20 tot 27 oktober.  Volgend jaar tijdens de Duurzame Week zal het kunstwerk van Michiel onthuld worden.

Michiel wil van de lachgaspatronen de Domtoren bouwen. Waar uiteindelijk het kunstwerk komt te staan is nog niet duidelijk. Zelf vindt hij een rotonde een goede plek zodat het veel gezien wordt en mensen aan het denken zet.