LHBTI-belangenvereniging COC Midden-Nederland organiseert maandag 14 januari aanstaande, de ‘Love shine a light’ manifestatie op het Domplein in Utrecht. De bijeenkomst is reactie op de omstreden Nashville-verklaring wat door velen wordt gezien als een anti-homopamflet.

COC Midden-Nederland, dat opkomt voor de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse mensen (LHBTI), roept iedereen op om op maandag 14 januari om 19:00 uur bij het homomonument aanwezig te zijn om daar je lichtje te laten branden.

Simon Timmerman, voorzitter van COC Midden-Nederland, zal die avond spreken evenals burgemeester Jan van Zanen. Het programma wordt verder verzorgd door: woordkunstenaar Jasper Albinus, predikant Netty de Jong, predikant Wilfrieda Stam, predikant Jochem Stuiver, koor Cantatori del Duomo en zangeres Alice Wessels. Na afloop is er gelegenheid om in de Domkerk na te praten met koffie of thee.

Op hun website meldt COC Midden-Nederland: “Het wordt een liefdevolle reactie op de onnodig kwetsende Nashville Verklaring. We hopen dat veel mensen samen met ons dit liefdevolle tegengeluid willen laten horen. Iedereen is welkom!”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.

Veel mensen uit de LHBTI-gemeenschap voelen zich gekwetst door de Nashville-verklaring. In de Nederlandse vertaling van de verklaring staat onder andere: “wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid en transgenderisme goed te keuren” en “wij ontkennen dat God het huwelijk heeft ontworpen als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie”.

De Nederlandse vertaling van de verklaring werd door ruim 200 mensen ondertekend, waaronder SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Dit zorgde voor veel ophef waarna van der Staaij de volgende verklaring gaf op de website van de SGP: “De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring.”