Utrecht wordt steeds hipper. Door de hoeveelheid vraag en het weinige aanbod stijgen de huurprijzen prijzen vors in de binnen stad. Kleine zaakjes zoals de Literaire Boekhandel aan de Lijnmarkt hebben hier erg onder te lijden. De stijgende huurprijzen hebben er zelfs voor gezorgd dat de boekhandel na dertig jaar de deuren moet sluiten. Hier spraken wij eigenaresse van de boekhandel Thoma Adelaar over.

 

De stad Utrecht wordt steeds hipper en dit is te merken aan de stijgende huurprijzen voor onder andere ondernemingen. Wat vindt u van deze ontwikkeling als u kijkt vanuit het oogpunt van de ondernemer zelf?

 “Dit fenomeen vind ik erg jammer en ook zorgelijk voor het aanbod in de stad. 30 jaar geleden toen wij begonnen met onze boekenhandel waren er talloze kleine eenmanszaakjes in de stad en Ik durf met zekerheid te zeggen dat dit aantal inmiddels gehalveerd is. Dit heeft als grootste oorzaak de stijgende huurprijzen en de verhuurders die meer winstgevende zaken in hun pand willen hebben zodat ze uiteindelijk ook weer meer huur kunnen vragen. Uiteindelijk betekende dit allemaal voor ons dat we de deuren moeten sluiten en eventueel ergens anders opnieuw moeten beginnen.”

 

Uw zaak, die maar liefst 30 jaar bestaan heeft, moet nu helaas de deuren sluiten door onder andere stijgende huurprijzen in de binnen stad. Vindt u dat de gemeente zich meer bezig moet houden met het behouden van de kleinere ondernemers door de huurprijzen te reguleren? 

“Het zou wel fijn zijn als er enige regulering zou zijn, om Amsterdamse toestanden te voorkomen. Maar ik geloof niet dat de gemeente dat wettelijk kan doen. Verhuurders van de zijn meestal zelfstandige partijen waar de gemeente geen invloed op kan uit oefenen. Ze bepalen hun eigen prijzen.”

 

In een eerder interview geeft u aan, “de verarming van de authentieke straat (de lijnmarkt) te willen voorkomen”, wat voor maatregelen zou u treffen om de ‘verarming’ te kunnen voorkomen? 

“Zorgen dat kleine, diverse winkels/ ondernemers nog kans hebben zich in de binnenstad te vestigen, maar ik vrees dat er wettelijk gewoon geen maatregelen te treffen zijn.
In Amsterdam wordt nu wel beleid gevoerd op wat voor soort winkels er waar mogen vestigen. Misschien dat dat in Utrecht ook een optie zou zijn, maar dat is niet aan ons.”

 

De kans is groot dat er na uw vertrek een hip kleding of koffie zaakje zal komen in uw plaats. Zal dit dan een aanwinst zijn voor de Lijnmarkt zou dit juist de sfeer van de straat verpesten? 

“Natuurlijk hebben we liever onze boekhandel. Ik heb geen idee wat een koffiebar of andere onderneming voor de straat zal doen. Het verdwijnen van de boekhandel is wel een verarming.”

 

Het sluiten van uw boekenhandel kunt u zien als wederom een verlies voor het Utrechtse straatbeeld die bekend staat om zijn kleine onderneminkjes en speciaalzaken. Denkt u dat de stad deze authentieke glans zal kunnen behouden als in de toekomst alleen de grote ketens het kunnen veroorloven om zich te vestigen in het centrum van Utrecht?

 “Nee dat denk ik niet, om eerlijk te zijn denk ik dat Utrecht zijn glans al een tijdje verloren heeft. Als ik door de stad loop zie ik alleen maar grote ketens, hippe koffie zaakjes en dure kledingwinkels. De gezellige sfeer is verloren gegaan in de binnen stad. Ik denk ook dat die gezellige sfeer voorlopig niet terug zal komen als ik kijk naar de stijgende huurprijzen en natuurlijk ook naar de behoeftes van de mensen. Men wil tegenwoordig een bakkie doen in een gezellige tent en geen boek kopen over het belang van yoga, bij wijze van spreken.”

 

Denkt u dat er überhaupt nog toekomstperspectief is in de binnenstad voor kleine zaakjes zoals onder andere die van u? 

“Op zich wel, ik hoop dat er ondernemers blijven die dat aandurven. Misschien dat de huren op een gegeven moment wel weer omlaaggaan door vraag en aanbod en dan verandert het misschien weer.  Voor ons is het helaas te laat. Maar wij geven de hoop niet op.”

 

Wilt u nog even snel langs gaan? Dat kan, tot 1 augustus a.s . Voor meer informatie over de sluiting van de boekhandel: bezoek dan hun website hier