UTRECHT – Met grote ogen en blije gezichtjes kijken de jonge bezoekers van vanavond alvast rond in het Sonnenborgh Museum. Ze kunnen haast niet wachten om de oude collegezaal met houten klapbankjes in te gaan voor een lezing over de zon. Maar het meest spannend vinden ze de sterren die vanavond aan de hemel staan, waar ze met een enorme telescoop naar mogen gaan kijken.

Vanavond wordt er voor de laatste keer dit seizoen door kinderen naar de sterren gekeken en het belooft wat. De afsluitende avond had dit jaar niet beter kunnen vallen dan met Earth Hour. Om halfnegen ’s avonds wordt er aan bedrijven en huishoudens namelijk gevraagd om één uur lang de lichten uit te doen, wat meer zichtbare sterren betekent voor de bezoekers. De jonge gasten mogen vanavond iets later naar bed dan normaal voor de leerzame avond in het Sonnenborgh Museum. Niet alleen wordt er door enorme telescopen naar de donkere lucht gekeken, maar ook wordt er een lezing gegeven over de zon, want dat is ook een ster. Irene Meekes, de publieksbegeleidster van vanavond, vraagt het jonge publiek waarom ze op Sonnenborgh eventjes gaan stoppen met de sterrenkijkavonden. Meteen schieten er allerlei vingertjes de lucht in en antwoorden de kinderen dat het nu langer licht wordt. Een iemand weet zelfs dat de zomertijd ingaat. “Het lijkt alsof de zon later opkomt, maar eigenlijk verandert er niks, we doen alleen alsof”, vertelt Irene. Een scherpe vraag volgt: “Waarom wisselen we dan eigenlijk de tijd?” Volgens Irene is dit ooit gedaan als energiebesparing. “Zo kwam de tijd van opstaan en werken meer overeen met licht en donker.”

Met de jassen aan wordt er in de sterrenkoepel met de telescoop naar de sterren gekeken. Er wordt naar ‘piepjonge’ babysterren gekeken, zoals Irene ze noemt. “Maar deze sterren zijn gewoon 70 miljoen jaar oud!” “Maar wat als een ster beweegt”, vraagt het publiek. “Als het knippert, dan is het een vliegtuig. Zo niet, dan is het een satelliet” vertelt Irene. De Orionnevel wordt bekeken en ook de sterrenbeelden worden uitgebreid besproken. Met behulp van een laser, kan Irene de sterrenbeelden goed aanwijzen. Doordat de Universiteit Utrecht en de Domtoren hun lichten hebben uitgedaan voor Earth Hour, is alles goed te zien. De jonge kinderen weten behoorlijk wat sterrenbeelden aan te wijzen en Irene is duidelijk onder de indruk. Mevrouw van Dijken bezoekt de avond met haar dochter van zes. “Hoe leg je dit uit aan je kind? Ik weet het allemaal niet zo goed, dus dan maar hierheen”, lacht ze. “Mama is een leeuw en ik ben schorpioen”, glundert het jonge meisje.

In februari heeft het museum tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij een bedrag van €250.000 ontvangen en de medewerkers van vanavond zijn er duidelijk enthousiast over. “Door dit geld kan de verbouwing voor een nieuwe inrichting van het museum worden gerealiseerd. Hopelijk is het eind volgend jaar klaar, dan kunnen de bezoekers ervan genieten”, zegt Irene. Ze wijst naar een kamer waar het oude bureau van Buys Ballot staat. “Dat was zijn bureau, gaaf hè? Dat gaat in ieder geval nergens heen”, lacht ze.

Er worden verschillende feitjes over de zon verteld en veel vragen gesteld. Het publiek is misschien jong, maar weet al behoorlijk veel over het thema. Zo weten ze dat we van de zon vitamine D krijgen, dat de zon ons licht geeft en dat wij er op aarde überhaupt door kunnen bestaan! En hun antwoord op de vraag of de zon heet is? “Ja! Heel heet!” Maar hoe kunnen we dat dan meten, vraagt een meisje achteraan in de zaal. “Dat kan toch niet als het zo warm is?” Irene knikt instemmend. “Dat kan inderdaad niet. Dat hebben we gemeten door heel goed te rekenen!” Om te laten zien dat je je altijd moet beschermen tegen de hitte van de zon, wordt er een test gedaan in de zaal. Iedereen mag met een gele marker iets op hun handen tekenen. Wanneer Irene de lichten in de zaal uitdoet en een UV-lamp aanzet, zijn alle tekeningetjes goed te zien. “Maar wat als we ons nu insmeren met zonnebrand?” Er worden verschillende flesjes uitgedeeld en daarna gaat de UV-lamp nog een keer aan. Bij sommige handen is de tekening nog steeds te zien. Hoe dat kan? “Kijk eens op jullie flesjes”, zegt Irene. “Niet iedereen heeft zonnebrand gekregen. Sommigen hebben aftersun, of bodylotion. En zoals je ziet, ben je dan niet goed beschermd tegen de zon!” Een aantal ouders beginnen te lachen, zelfs zij hadden dit niet gezien.