Maria's Kerst-In wordt op tweede kerstdag voor de achttiende keer bij de Cargadoor aan de Oudegracht georganiseerd. Deze kerstmarkt is een evenement, waarbij vrijwilligers een fijne kerstervaring bieden aan dak-en thuislozen, voorzien van glühwein, een barbecue, vuurkorven en live-muziek.

De Kerst-In werd tot en met 2009 georganiseerd door oprichter Maria Hendriks. Na haar overlijden in 2010 werd het overgenomen door veel oude en nieuwe vrijwilligers en organisaties als ‘Emmaus’ en daklozenopvang ‘de Tussenvoorziening’. Sindsdien is de naam veranderd in ‘Maria’s Kerst-In’, als eerbetoon aan Maria Hendriks. Vorig jaar kwamen er tegen de 120 mensen af op de kerstviering. De vrijwilligers hopen dit jaar weer op zo’n goede opkomst.

‘Maria’s Kerst-In’ geeft dak- en thuislozen bij deze viering ook de kans om kleding uit te zoeken om warm de winter door te komen. De vrijwilligers hebben ook dit jaar heel veel voor hen weten op te halen. “We hebben kleding van kringloopwinkel ‘Emmaus’ gekregen, we hebben verschillende producten gekregen van de GGD en veel eten van verschillende supermarkten. Wat we aan eten te kort komen kopen we van de donaties die we hebben gekregen”, vertelt vrijwilliger Wilbert de Greeve. “We hebben scheermesjes, sokken, ondergoed, mondspoeling en nog veel meer. Het begint bijna op een soort mooie braderie te lijken”.

Maria Hendriks woonde op de Oudegracht. Ze zag daar een keer twee daklozen onder een stuk karton zitten tijdens de feestdagen. Dit raakte haar ontzettend en zo kwam ze op het idee om een leuke kerst te organiseren voor de minderbedeelden. “Veel mensen vieren thuis niet of niet groots kerst. Ik vind dit zelf een hele mooie manier om kerst te vieren. Je helpt mensen en hebt het hartstikke gezellig met z’n allen”, aldus de Greeve. “Maria organiseerde vroeger alles zelf, al had ze veel vrijwilligers die haar hielpen. Sinds dit jaar hebben we de organisatorische taken verdeeld over drie mensen in plaats van één persoon die alles in zijn eentje moet doen. Wij noemen onszelf de ‘commissie Maria’s Kerst-In’”, vertelt hij lachend.

Afgelopen jaar was de Kerst-In niet alleen tijdens kerst. De vrijwilligers van de kerstviering hebben ook in de zomer een diner georganiseerd. “Je bent het hele jaar dakloos, niet alleen tijdens kerst”, aldus Wilbert de Greeve. De vrijwilligers wilden de viering toen voortaan in de zomer gaan doen in plaats van tijdens kerst. Maar er was veel vraag naar dit jaar wederom een fijne kerstviering.

‘Maria’s Kerst-In’ vindt plaats op woensdag 26 december van twee uur tot vijf uur ’s middags.