Singer-songwriter Matt Simons - het multitalent met de flatcap - is terug in Nederland, en hoe. Met vier shows verspreid door het land, waarvan een in TivoliVredenburg, brengt de Amerikaan opnieuw zijn jazzy pop ten gehore. De groeiende liefde voor zijn muziek lijkt te blijven doorzetten in Nederland.

Na zijn doorbraak met de pianoballad With You in 2012 werd Simons al snel geliefd in ons land. Nadat het nummer gespeeld werd tijdens het in coma brengen van personage Bing Mauritius, in de Nederlandse soap Goede Tijden Slechte Tijden, verscheen het plotseling in de Nederlandse hitlijsten. “Het was verbazingwekkend en dat is het nog steeds”, geeft hij zelf toe. “Ik zat nummers te schrijven in New York en opeens wordt een van mijn nummers een hit in een land waar ik nog maar een paar keer geweest ben.” Ondertussen wordt hij hier op straat door een enkeling herkend, waar dat in andere landen minder snel zou gebeuren. “Mensen hier zijn vaak heel beleefd, het is niet dat ik lastiggevallen word. Als je erg bekend bent in de Verenigde Staten of Groot-Brittanië willen mensen vaak echt iets van je, het komt eerder over alsof ze denken dat ze recht hebben op jouw tijd.”

Het was verbazingwekkend en dat is het nog steeds

De liefde is geheel wederzijds. De 31-jarige zanger keert graag terug naar de Lage Landen. “Het is altijd fijn om terug te komen, Nederland voelt als een tweede thuis.” Hij spreekt vol lof over onze hoofdstad: “De leuke restaurants, plekken om uit te gaan en parken.” Maar ook Utrecht vindt hij een fijne stad: “Het leuke aan Utrecht vind ik dat het minder druk is, het is soort Amsterdams kleine zusje of broertje.” Tijdens de show in Tivoli op 22 oktober benoemde hij het fijne gevoel dat hij in Utrecht krijgt opnieuw.

Het is twee jaar geleden sinds de release van zijn tweede album Catch & Release. De single, waarnaar het album is vernoemd, heeft de New York-based zanger inmiddels eindeloos vaak gespeeld bij radioshows. “Op een gegeven moment speelde ik het bijna twaalf keer per dag, aan het einde van zo’n dag kon ik mijn ukelele wel kapotslaan tegen de muur”, lacht hij. Naast zijn eigen versie, werd er ook een remix uitgebracht met het Nederlandse dj-duo Deepend. Hierdoor kreeg het lieflijke singer-songwriter nummer een populariteit boost in verschillende landen. Opnieuw kwam Matt Simons in de Nederlandse hitlijsten terecht.

 

Matt Simons tijdens het interview

Foto: Elin Molenaar

 

Op het moment is er nog weinig bekend over het nieuwe album dat eraan zit te komen. “Het is lang geleden sinds ik een full body of work heb uitgebracht”, geeft hij toe. “Ik kijk ernaar uit om het de wereld in te brengen.” Na zijn eerste album Pieces en vervolgens Catch & Release kwam Simons met een aantal singles en een EP: When the Lights Go Down. “Iets dat ik ook wel zou willen doen is het produceren van een jazzy kerstalbum. Minder bigband-achtig dan Michael Bublé, iets simpeler, ik wil graag meer saxofoon spelen.” Naast saxofoon speelt hij veel andere instrumenten, zoals piano en ukelele. “Ik zou graag nog beter gitaar leren spelen, ik voel me er niet comfortabel genoeg mee om het te spelen tijdens shows. De gitaar is toch een belangrijk instrument voor een singer-songwriter.”

Al meer dan een jaar speelt hij een van de nieuwe nummers, genaamd It’s You, tijdens zijn shows. Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van iemand die net een relatie heeft beëindigd, omdat de partner is vreemdgegaan. Om zijn woorden kracht bij te zetten gebruikt hij de nodige scheldwoorden. Zelf bevindt hij zich echter totaal niet in deze situatie, vorige maand is hij getrouwd met zijn vrouw Cassandra die hem op dit moment vergezelt tijdens zijn tour door Europa. Het stel is erg close, dit wordt duidelijk door het duet dat ze samen zingen tijdens iedere show. “Cassandra zal dit lekker vinden”, zegt hij nadat hij een zak met chocolade pepernoten cadeau krijgt.

De vele uitverkochte shows in Europa en op het Amerikaanse continent laten zien dat Matt Simons een rijzende ster is. Zijn muziek slaat goed aan bij het publiek. “We Can Do Better is een goed voorbeeld van een nummer dat vooral gemaakt is voor de radio, maar ik ben er trots op. Het maakt me blij als ik ernaar luister. Het voelt ook goed als collega singer-songwriters naar me toe komen en er juist een ander nummer, dat niet per se een hit is geweest, uitpikken en laten weten dat ze het goed vinden. Zo kijkt iedereen op een andere manier naar muziek.”

Het nieuwe album komt eraan, dat hoogst waarschijnlijk gevolgd zal worden door meer shows. “De show in AFAS Live, in Amsterdam vorig jaar, was vooral heel speciaal. Ik had daar ooit al geopend voor Joe Cocker en een keer voor Racoon, beide concerten was de zaal compleet gevuld. Om het vervolgens een aantal jaar later zelf vol te krijgen en te spelen voor zesduizend man was onwerkelijk.” Hij glundert terwijl hij eraan terug denkt.

De muzikale fanaticus verovert harten met zijn rakende lyrics en meezingers. Binnenkort zullen we meer van zijn klanken te horen krijgen. Matt Simons gaat maar door, en met succes.