Duizenden treinreizigers passeren dagelijks het Centraal station van Utrecht. En van 20 tot en met 24 november kunnen die duizenden passagiers kijken bij de eerste condoomwinkel van Nederland. Soa Aids Nederland kwam met het initiatief, omdat het condoomgebruik de laatste jaren is afgenomen.

Op Utrecht Centraal kunnen reizigers condooms passen in de popup store. In de winkel is een pashokje aanwezig waar zowel mannen als vrouwen de juiste grootte kunnen testen. Soa Aids Nederland hoopt dat het condoomgebruik in Nederland door de tijdelijke winkel weer populairder wordt.

In de winkel lopen experts rond op het gebied van condooms. Erwin is campagneleider en vertelt over het pashokje waar mensen een condoom kunnen passen. Hij laat weten dat in het hokje geen hulpmiddelen aanwezig zijn, waardoor een man op eigen wijze moet zorgen voor een erectie. Verder is er een knop aanwezig die ervoor zorgt dat het doorzichtige glas kan worden veranderd naar melkglas, zodat mensen echt in hun eentje staan te passen.

Ook loopt er in de pop-up store een condoomadviseur, die kan helpen met het maken van een keuze. Martin (36) is op weg naar zijn werk en loopt de winkel binnen. De adviseur raakt met hem in gesprek en geeft wat informatie over het rubbertje. Daarna moet Martin er toch echt aan geloven om het condoom te gaan passen in het hokje. “Het is best ongemakkelijk in het paskamertje, vooral omdat mensen weten dat jij daar met je geslachtsdeel in de weer bent”, laat hij weten.

Soa Aids Nederland is een organisatie die zich bezig houdt met seksuele voorlichting. “Natuurlijk heb je tegen veel soa’s pillen, maar een condoom is een makkelijke en veilige oplossing”, vertelt een woordvoerder van Soa Aids Nederland. “Tegenwoordig zijn condooms veel leuker geworden ten opzichte van vroeger. Nu heb je niet alleen condooms in allerlei soorten en maten, maar ook met bijvoorbeeld ribbels en noppen. Bovendien zit er ook nog een smaak en geur aan, waardoor het hulpmiddel een stuk aangenamer is dan je denkt.”

Veel mensen lopen langs de store, omdat ze toch wel geïnteresseerd zijn, maar na een korte blik richting de winkel besluit het merendeel toch om hun reis te vervolgen. Een aantal omstanders vertellen dat er toch een soort taboe op heerst. “Het voelt niet natuurlijk om een condoom te passen in het openbaar”, vertelt David. Rosanne, de vriendin van David, deelt zijn mening. “Ik vind het heel dapper als iemand daadwerkelijk dat hokje in durft te lopen.”

Simon (23) hoeft ook niet het hokje in, maar laat zich informeren over de condooms in de winkel. “De informatie die ik kreeg was erg nuttig. Je denkt dat je er alles al over weet, maar nu besef ik pas wat voor ellende zo’n ding kan voorkomen”, vertelt hij. Simon kiest er niet voor om een condoom te passen. Bezoekers die liever niet in een hokje willen passen, kunnen een goedkoop tasje met condooms kopen om thuis te passen. Simon kiest daar ook voor, omdat hij het toch wel gênant vindt om in dat hokje te staan.