Het aantal jongeren dat plots stemrecht had verkregen was deze verkiezingsperiode opmerkelijk; jongeren voelden plots een reden om te gaan stemmen.
Voor velen was dit een teken om zich wat meer in de politiek te gaan verdiepen, zo ook voor Roos Wolthers (19), die de afgelopen maanden de rol van campaigner voor GroenLinks in Utrecht op zich nam.


Negentien lijkt me een vrije jonge leeftijd voor iemand met zo’n grote interesse in de politiek; waar komt deze interesse vandaan?
Ik denk door verschillende dingen. Natuurlijk van huis uit, door mijn ouders. Maar ik heb ook een vriendinnetje dat politicologie studeert en ik vind het altijd leuk om met haar te discussiëren en debatteren. Ik was altijd wel geïnteresseerd, maar ik las een paar maanden terug een artikel in het NRC waarin Amerikaanse jongeren het hadden over hoe ze graag meer hadden gedaan in de politiek, bewuster waren geweest… Dat vind ik wel het grappige effect wat de Amerikaanse verkiezingen hebben gehad, het lichtpuntje zeg maar. Mensen zijn nu wat bewuster.

En nu dus aan de slag geweest voor GroenLinks? Hoe ben je daar eigenlijk terechtgekomen?
Ik ben nog niet zo heel erg lang lid bij GroenLinks, sinds begin november ongeveer. Ik ben daarnaast ook nog lid geweest van Dwars, de studentenpartij van GroenLinks. Maar dat was niets voor mij.

Oh, want?
Bij Dwars is het wel grappig; er lijken echt 2 extremen te zijn. Of leden zijn vrij gematigd en gewoon geïnteresseerd in politiek, of leden zijn vrij extreem in hun uitspraken… anarchistisch bijna. Uitspraken zoals ‘Dwars is veel beter dan GroenLinks’; dat is niet helemaal mijn ding. Dwars wil bijvoorbeeld ook openbare seks en naaktheid toestaan. De toegevoegde waarde van een lidmaatschap bij Dwars is denk ik dat de focus ligt op onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren. Maar ik merkte zelf dat ik gewoon steeds vaker meer voelde voor de standpunten en idealen van GroenLinks.

Maar GroenLinks sluit dus beter aan?
Ja, een stuk beter. Natuurlijk zijn er ook bepaalde standpunten waar ik het niet mee eens ben; je kunt niet alles hebben. Ik ben bijvoorbeeld tegen het referendum. Met die deliberatieve democratie experimenteren is leuk, maar een referendum hoeft niet altijd een goed idee te zin. Maar ik vind het sluiten van kolencentrales bijvoorbeeld een ontzettend belangrijke issue, daar past GroenLinks dan weer goed bij. Het milieu krijgt simpelweg niet genoeg aandacht.

Maar terug naar de verkiezingen; op welke manier mocht jij als jongere aan de slag?
Ik was niet de enige jongere in de groep; het leuke van de campagnegroep was dat deze zeer divers was. Ik was natuurlijk wel één van de jongsten, maar er zitten echt allerlei soorten mensen bij. We zijn vooral gaan flyeren, hebben posters opgehangen, gebeld en zijn langs de deur gegaan. Daarnaast kon men ook nog de app downloaden om meer informatie te krijgen over de campagne.

Maar jij werd niet als jongere op bijvoorbeeld sociale media gezet?
Nee, we gingen toch wel voornamelijk langs deuren. Al heeft sociale media wel een leuke rol gespeeld in deze campagne denk ik; GroenLinks heeft het zeker erg goed gedaan met het behalen van het hoogst aantal zetels ooit. Al ben ik wel wat minder tevreden met het geheel. Ik had toch wel stiekem gehoopt dat VVD minder zetels zou behalen, en PVDA wat meer. Ik durfde natuurlijk niet op een linkse meerderheid te hopen, maar dromen mag altijd toch?

Nu we het toch over dromen hebben; welk kabinet zou jij graag zien?
Wellicht gaat GroenLinks samenwerken met D66, VVD en CDA. Ik weet niet zeker of ik dat een goed idee vind. Waarschijnlijk zou GroenLinks het beleid kunnen vergroenen, maar die drie partijen zullen niet akkoord gaan met een links beleid. Ik ben bang dat dat de kiezers teleur zal stellen en GroenLinks bij de komende verkiezingen een enorm aantal zetels zal verliezen.

UPDATE: De samenwerking tussen Groenlinks, D66, VVD en CDA is stukgelopen op het migratiebeleid. (20-05-17)

En met welke partijen zou samenwerken dan een nachtmerrie zijn?
Nou dat zijn voor mij persoonlijk toch echt de PVV en het Forum voor Democratie. Maar dat ligt ook echt aan Thierry Baudet. Met zijn uitspraken over raciale vermenging en vrouwonvriendelijkheid. Het is maar goed dat hij niet meer dan 2 zetels behaald heeft; dat vind ik eigenlijk al vrij veel.